Свързани новини

26.06.2013 16:31

Изходът е широка коалиция

Видян 1499 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„И Христос да слезе да спасява българите, веднага ще скочат групи и партии – „Кой е тоя, бе? Знаем го ние…” И ще обясняват, че той е човек на руснаците (или американците)”.Тези думи бяха написани днес от Иван Бакалов.
„В цяла Европа има проблеми, но българската политическа лудост я няма никъде”, също днес рече бащата на българските либерали Аспарух Панов.
„Всяко очакване улицата да решава проблеми ще завърши с победа на мафията”, напомни още през уикенда Иван Костов.
Никой от тези хора не може да бъде обвинен, че подкрепя правителството на Орешарски. Но всички те си дават ясна сметка, че освен днес, има и утре.
Стига да се върнем и към дядо Вазов, който неслучайно беше озаглавил най-важната глава в Под игото – Пиянството на един народ.
С пиянство обаче или с пиене на кафе държава няма как да се строи или поне да се брани от съвсем реалната опасност да рухне във фалит по известните причини – неработеща икономика, изгребан фискален резерв, почти нулеви чужди инвестиции, огромна криза със заетостта.
Разпадането на парламента днес и отиването на избори утре, за които никой не е готов ще бъде поредното пиянство. За ГЕРБ е важно да се изчисти от излишния товар на обществено непопулярни политици. Същото важи и за БСП. За новата десница хвърлянето в битка преди да се е формирала, ще бъде доста рисков ход без  гаранции за успех, особено при манията за величие на петимата вождове. Един от тях - припомням - е наместникът на ислямиста Ердоган, когото турците не щат. Той ли ще поставя ултиматуми?
Да не забравяме също, че дясната ръка на Кунева – Людмила Елкова е част от кабинета на Орешарски като заместник – министър на най-важното министерство на финансите.



Още на 16 юни в. 19 написа вариантите :


„1.Правим нови избори: това означава още по-ниска активност, понеже много от протестиращите са едновременно против сегашните управляващи, но и против бившите и са отвратени от всички политици.Проблем е обаче, че мечтаните ангели за управляващи едва ли ще дойдат и с едно размахване на магическа пръчка за 2-3 или 10 дни, какъвто толеранс имаше към този кабинет, ще оправят всичко и всички. И тъй като няма да стане идеалното, ще има възпроизвеждане на сегашния парламент, защото твърдите електорати ще се втвърдят още повече. Възможно е в Събранието да влязат още Кунева, СКАТ и Костов или някой от типа на Бепе Грило – примерно Светльо Витков. Със сигурност те няма да горят от желание да се коалират нито с ДПС и БСП, нито с ГЕРБ, за да не си опетнят имиджа на бунтари. А ако го направят, скоро и по тях ще се вика и ще се крещи. Което ще доведе до ... нови избори. А за изострянето на етническото напрежение, което неминуемо ще последва, дори не бива да помисляме.

2.Правим широка коалиция: най-добрият вариант, за който 19’ единствен писа още преди изборите на 12 май, че е препоръчван от Европа. В Италия и Гърция, при цялата омраза между леви, център и десни, това се случи. Такова правителство ще бъде трудно да се направи, но е реално при ново завъртане на рулетката без избори, а и може да изкара цял мандат. Или поне по-дълго от всяко друго в сегашния момент. Ще бъде добро за бизнеса, а значи и за цяла България, защото ще има предвидимост и ще могат да бъдат привличани инвестиции, както и спокойно да бъдат използвани еврофондовете. А без пари отвън, нещата няма да потръгнат. И администрацията ще работи спокойно. Този най-добър вариант обаче с днешна дата изглежда нереалистичен поради усещането на политиците, че се намират на техен мач, а не, че имат спешно да решават бъдещето на 7 милиона души. Гаден егоизъм!
В задачата в крайна сметка се пита: има ли България възможността да си позволи лукса още поне година да влиза от избори в избори – 2,3,4 поред, които ще бъдат последвани от европейския вот в края на май или началото на юни догодина?
Ще остане ли камък върху камък в държавата?
Кой ще лови риба в мръсната вода, ако не мафията?
Замисляме ли се, когато емоционално ни въздействат различни говорители, дали пък случайно някои от тях не гонят и собствената си изгода, защото не е тайна, че именно политолози, социолози и пиари са най-заинтересовани от избори до дупка?
Пита се още – пак ли ще върнем Марин Райков, чието премиерстване през цялото време нарушаваше закона за държавната администрация, поради съвместяване работата в кабинета с друга длъжност? Да не припомняме случая Костинброд, станал възможен именно заради липсата на контрол, случайна или нарочна, именно от служебния кабинет. Плюс това, нека имаме предвид, че и бъдещ временен кабинет няма да бъде цветенце – пак ще го редят олигарси от групата на капиталци и Цветелина Бориславова – чудна компания, която изстреля във властта още като министър сегашния ни президент Плевнелиев.
Изобщо, редно ли е да оставим всичко в ръцете на най-слабия държавен глава, който сме имали, защото именно той ще бъде единствената опора на цялата система, докато си играем на непрестанен политически мач?!
Дето се вика, поне във футбола да бяхме добри, пък то вижте на какво дередже са Левски и ЦСКА – също като ГЕРБ и БСП! Явно проблемът ни е, че от „хейтване”, съвсем сме забравили, че сме един отбор”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей

Използвайте деня, за да размислите

Използвайте деня, за да размислите и да се