Свързани новини

26.06.2013 12:42

Цацаров е последна надежда за Гергана

Видян 1553 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Аз си мисля, че съществува и една малка възможност по пътя на извънредните способи да бъде разгледан този въпрос от ВКС. Той може да бъде сезиран и от главния прокурор. Това каза адвокатът на Гергана Червенкова Гачо Груев пред БГНЕС.


Гергана Червенкова и днес е заплашена от екстрадиране в САЩ, за обвинения, за които се предвиждат 68 години затвор. Близките й се опитват да докажат, че те са абсурдни, а 35-годишната майка на две малки деца просто си е вършела работата на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство "БГ Глобал Сървисиз", която е обслужваща компания на английската фирма "Юромедонлайн ООД". Гергана Червенкова, работила в сайт за онлайн търговия с лекарства, докато един ден животът й се преобръща и тя вече е в следствения арест, но се надява "България да не допусне такова безумие!".


"Ти си следващият", този плакат неизменно присъства на всеки протест пред съдебната палата, всеки път преди заседание на съда по делото за екстрадиция. Много приятели, колеги, близки и познати се събират, за да подкрепят Гергана Червенкова. Всички са убедени в нейната невинност, всички неможещи да повярват в това, което й се случва…. Една фатална сутрин:


Като всички останали още спяхме, дойдоха вкъщи и взеха да тропат на пожар. Ние се стреснахме, защото никой не чука така в къщи. Казваха: Отворете! И така, като ударени с мокър парцал: току–що събудени, ние не сме и очаквали нещо подобно и шаш и паника. Не ги пускаме да влезнат. Аз седя и си говорех с тях през вратата и казвам: Гери иди да звъниш на полицията, тя звъня. Десетина минути говорихме с тях по телефона и отворихме вратата. С отварянето, те питат: Вие ли сте Гергана Червенкова?! Аз се шашнах, защото въобще не подозирах, че може да идват за нея.....Това разказва съпругът й Димо Червенков, все още личи че помни всеки детайл от екшъна, в който въобще не е очаквал, че ще участва.


И така…..Ти си следващият!....съвсем неочаквано, работиш, живееш живота си и …антимафиоти. Реално това се случва с Гери – една жена на 35, работеща, съпруга с две малки деца, неосъждана, с 2 висши образования. Животът и върви в нормалния си делник, никога не е нарушавала закона, докато един ден не се преобръща и върху нея тегне угрозата да лежи 68 години в затвора. Невинна, но в задънена улица, защото не я чуват. Така в последните близо месеци не е виждала децата си, а мъжът й и близките й се впускат в търсене на изход и все още не губят надежда. Това е истинската история на една българка - Гергана Червенкова – жената, на чието място може да бъде всеки, чийто живот се преобръща в една фатална сутрин.


Тогава я питалия дали знае фирмите, тя отговаря, че е служител в тях при това съвсем спокойно, защото и не предполага, че има за какво да се притеснява. Всъщност оказва се, че това до ден днешен са единствените въпроси, които са и задавани.


Адвокатът й Гачо Груев казва, че производства като нейното са строго формални и не се извършва разследване, съдът не се занимава с въпросите, свързани с извършването на предполагаеми престъпления. Той е категоричен, че за съжаление до този момент българските институции не са си свършили работата. Всъщност и по закона и по договора само и единствено министъра на правосъдието може да направи проверка в такива случаи преди те да стигнат до съда. Министърът може да откаже екстрадиция, да изиска допълнителни материали. Това у нас, по разказа на адвоката обаче не се е случило. Те са отправили молба преди Гери да бъде задържана за втори път, с която искали министърът да приложи закона и договорът по най – добрия начин, още повече че имало и нарушения свързани с предварителното й задържане. Министърът тогава не го прави и за адвоката, той е извършил престъпление по българския закон, защото по делото няма документи за такава проверка.


Така обаче надеждата за министъра на правосъдието е вече отмряла. Сега компетентния орган вече е само съда, който единствено може да се произнесе и няма друга българска институция, която може да разреши този въпрос. Според адвоката съдът има много основания, въз основа на които може да откаже екстрадиция. Сред тях например е и това, че дори и от формална гледна точка няма искане за екстрадиция, няма молба от САЩ, издадена от департамента по правосъдие, който е компетентния орган. Вместо това се размахват неподписани дипломатически ноти.


Не съм загубил надежда, казва съпругът й, защото смята, че ако българското общество види реално за какво става въпрос, това няма да се случи - не вярва някой просто ей така да екстрадира жена му.


Всъщност първоначално Софийски градски съд прекратява екстрадиционното производство на формално основание. Точно поради липса на искане за екстрадиция, тъй като дипломатическата нота не може да изиграе ролята на молба. Обаче това определение за прекратяване на производството е обжалвано от прокуратурата и Софийският апелативен съд го отменя. Това определение съдиите определят като необжалваемо, казва адвокатът и обяснява, че в българската наказателно – правна система, необжалваеми съдебни актове не може да има.


Той разказа, че са поискали отмяна на това определение по така наречените извънредни способи на закона, но зам. - председателя на САС отхвърля това тяхно искане, отправено до ВКС. Вместо да се изпрати молбата на ВКС, зам. - председателят на САС прекратява това производство, казва Гачо Груев. "И от тук аз си мисля, че съществува и една малка възможност по пътя на извънредните способи да бъде разгледан този въпрос от ВКС. Той може да бъде сезиран и от главния прокурор", обяснява той. В закона по този ред има и други, които могат да сезират ВКС, но със сигурност главният прокурор е сред тях. Това, според него може да стане и преди САС да се произнесе за екстрадицията и да се случи до дни. Така има още една надежда за Гери.


Главният прокурор може да поиска ВКС да отмени определение на САС по реда на извънредните способи, които съществуват в НПК, обясни защитникът на Гери. В такъв случай, ВКС ако отмени определението на САС, то тогава делото се прекратява и влиза в сила определението на СГС, че това производство е прекратено. Главният прокурор може да направи искане, но други институции освен съда, които могат да решат този въпрос няма.


Хората, които се борят за правото на младата жена са оправили отворени писма до Сотир Цацаров, в които са изложили фактите по делото и посочват, че целият обвинителен акт се гради на базата на клетвените показания на един агент от ДЕА. А той казва, неща, които са лесно проверими и неверни, разказва съпругът й - че фирмите са собственост на Гери, че сметките са нейна собственост. "Аз не мога да разбера как така може, така да се сложи закона, че на такива очевидни несъответствия ние да сме длъжни да си екстрадираме гражданите", не вярва съпругът й.


Животът на Гери се променя, след като вътрешният министър тогава Цветан Цветанов обяви, че е задържан "основния организатор" на българо-американска организирана престъпна група и посочи за такъв именно Гергана Червенкова. Посочва се и че тя била обявена за издирване от САЩ, а всъщност жената никога не е ходила там. Адвокатът им си обяснява бързането на вътрешният министър тогава с това, че на Цветанов му е била необходим един жертвен агнец, "за да се изяви като много успешен борец срещу престъпността".


Димо ходи всеки ден в следствения арест, където Гери като всеки нормален човек се чувства ужасно - по цели дни между четири страни, седи затворена като куче в една килия и може да се разхожда един час на ден. "Не може това да е място за задържане на доказано невиновни хора", ядосва се мъжът й. В килията не е сама има и други хора и за близо 2-та месеца само една от тях не е било задържана и преди. Така вижда и другата страна на живота – измамнички, крадци - хора, които дори не са срещали в живота си до този момент. На децата си Симо не може да каже какво се случва с майка им, защото ако им каже истината трябва да им признае, че тя може и да не се върне. Не мога да им кажа истината, казва Димо с горчивина.


За да докажат невинността й правят и още нещо, което се случва за първи път у нас - почти всички документи по едно дело са качени на сайт и така всеки, може да ги прочете и сам да прецени доколко основателни са обвиненията.


Това е историята на Гергана Червенкова – замислихте ли се вече възможно ли е ти да си следващият….. За Димо е сигурно, че ако не успее и се стигне до там държавата да не може да защити един свой гражданин единственият му изход е да емигрира, защото вече няма да вярва, че и той няма да бъде следващият.


"Ако я екстрадират ще загубя надежда,честно казано не знам какво ще се случи след това, но определено ще си търся друго място за живеене, защото аз може да съм следващия", каза мъжът й и признава, че все още не знае какво ще каже на децата си тогава, допълва БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на