Свързани новини

25.06.2013 15:23

ЕС подновява преговорите за присъединяване на Турция

Видян 1326 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС реши да отвори нова глава от преговорите за присъединяването на Турция към европейския блок, предаде АФП. Това решение бе взето на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург, които трябваше да решат съдбата на замразения през последните 3 години преговорен процес.


ЕС одобри подновяването на преговорите въпреки съпротивата на Германия и още няколко страни заради насилствените действия на турските власти срещу протестиращите в цялата страна. В светлината на тези събития преговорите ще бъдат официално подновени едва през есента.


Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС започнаха през 2005 г. Досега са отворени 13 от общо 35 преговорни глави, като до момента са приключили преговорите само по една преговорна глава.


Междувременно в турската столица Анкара започнаха разговори на генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд, който пристигна на неочаквана визита, с турските политици, предаде БНР. Основно място във визитата е предвидено да заемат критиките относно неправомерното прилагане на сила от страна на турските власти при потушаването на антиправителствените протести за парка Гези, съобщиха източници.


Европейските институции, включително Янгланд, остро осъдиха турските власти и това предизвика влошаване на отношенията на ЕС с Турция. Поради това визитата се преценява за критична за турското правителство.


Янгланд тази сутрин разговаря първо с турския министър на правосъдието Садуллах Ергин. По-късно се срещна с турския премиер Реджеп Таип Ердоган. Анкара от своя страна се опитва да смекчи напрежението с европейските институции. Турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че се надява всички проблеми в отношенията на Турция с ЕС скоро да бъдат решени.


Тази сутрин турската полиция предприе операция в Анкара срещу участници в антиправителствените протести. Екипи за борба срещу тероризма участват в едновременна операция на 30 различни места в турската столица, включително и в жилища. Задържани са около 20 души. Според властите те са от екстремистки организации и групи, които по време на протестите замервали полицаите с камъни и други предмети и нанесли щети на обществени места. След разпитите в полицията задържаните се предвижда да бъдат предадени на съдебните власти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци