Свързани новини

25.06.2013 15:02

Прокуратурата заведе две дела за полетите на Авиоотряд 28

Видян 1512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е образувала две досъдебни производства за използването на правителствения "Авиоотряд 28" и военни самолети по разпореждане на Министерския съвет, съобщиха от държавното обвинение във вторник, предаде Медияпуул.

На делата е даден ход след постъпили сигнали от премиера Пламен Орешарски и военния министър Ангел Найденов.

Първото дело се води срещу неизвестни длъжностни лица от Министерския съвет, които са заподозрени, че са извършили престъпление по служба с разпореждането на полети на правителствения "Авиоотряд 28".

В рамките на делото ще бъде проверен периодът от 1 май 2009 година до 1 май 2013 година. Интересно е, че в този период попада целият мандат на правителството на ГЕРБ, но и над месец от мандатите на правителството преди него на тройната коалиция и на служебния кабинет след него.

На 25 юни след разрешение от Софийския градски съд, прокуратурата е провела претърсване в административната сграда на "Авиоотряд 28" на летище София.

Взети са множество документи, свързани с организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Прокуратурата е проявила интерес и към документите и видеозаписите от ВИП-пунктове на летище София.

Акцията е извършена от следователи и служители на Националната агенция за приходите.

По същото време Софийската военно-окръжна прокуратура е започнала разследване срещу неизвестни лица от Българската армия и Министерството на отбраната за длъжностни престъпления, свързани с полетите на военните самолети. Лицата са заподозрени за превишаване на властовите им правомощия и предоставянето 51 пъти на военни самолети и хеликоптери за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили.

Делото е за нанасяне на щети в размер на 813 000 лева.

Полетите са извършени от отряди в базите Враждебна, Крумово, Безмер, както и в Националната служба за охрана.

При пълно съдействие от страна на командването на военно-въздушните сили са иззети множество документи, съобщават от прокуратурата.

В момента се провеждат разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на службата.

От държавното обвинение информират, че по двете дела предстоят разпити на множество свидетели, за да се установят пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали - маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво и превозвани лица.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите