Свързани новини

25.06.2013 14:48

Емирът на Катар абдикира и отстъпи властта на сина си

Видян 1241 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Емирът на Катар шейх Хамад бин Халифа Ал Тани обяви, че е решил да абдикира и да отстъпи властта на сина си, престолонаследника принц Тамим, съобщиха световните агенции.


В телевизионно обръщение към нацията 61-годишният емир заяви, че е дошло време "да отвори нова страница" и "да повери отговорностите на новото поколение".


"Обръщам се към всички вас, за да съобщя, че предавам властта на шейх Тамим бин Хамад Ал Тани", каза той в речта си, излъчена от катарската държавна телевизия.


Абдикацията на шейх Хамад е първата в Катар и в най-новата история на арабския свят, където нито един владетел не се е отказвал от властта по своя воля, отбелязва Франс прес.


Новият емир, който е на 33 години, ще бъде най-младият държавен глава сред монархиите от Залива.


"Бог ми е свидетел, че не съм искал властта сама за себе си и не съм се стремил към нея по лични причини", каза емирът, който отстрани баща си с бекръвен държавен преврат през 1995 г..


Дипломати заявиха, че емирът отдавна планирал да абдикира в полза на престолонаследника.


За решението се носеха слухове от месеци, допълва Асошиейтед прес. Не е давано официално обяснение, но се смята, че шейх Хамад страда от здравословни проблеми.


Катар е малка страна, с едва 2 милиона души население, но е най-големият износител в света на втечнен природен газ, глобална сила в инвестициите и финансов спонсор на бутнтовете от Арабската пролет, отбелязва Ройтерс. Агенцията цитира местния наблюдател Мохамед ал Мисфер, който не очаква големи промени във външната или вътрешната политика, подчертавайки, че шейх Тамим вече участваше в управлението на страната под ръководството на баща си.


Той вероятно ще започне процес на сформиране на ново правителство, което също ще контрастира с лидерите от старата гвардия в Залива, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Новият емир и е страстен почитател на спорта, който постепенно затвърди авторитета си, като се захвана с най-деликатните за страната си вътрешно и външнополитически въпроси, отбелязва Франс прес.


Той е председател и на катарския олимпийски комитет и е начело на организационните дейности за Мондиала през 2022 г., който ще се проведе в богатото емирство.


Шейх Тамим е и заместник-началник на генералния щаб на въоръжените сили. През последните три години неговият баща му повери поетапно ръководството на армията и на силите за сигурност, посочва западен източник.


Според Нийл Патрик, специалист по страните от Персийския залив, шейх Тамим едва ли ще реши да извършва големи промени, без да се допита до баща си.


Новият катарски емир има отлични връзки със Запада, по-специално САЩ и Франция, подчертава западен дипломатически източник. В същото време той поддържа и добри връзки със Саудитска Арабия и е допринесъл за подобряване на отношенията между двете страни, които са били обтегнати до 2007 г.


Шейх Тамим се откроява и като силна личност и е успял да се наложи в монархическото семейство.


Първоначално престолонаследник беше шейх Джасим, също син от втория брак на шейх Хамад с Моза. Той беше с една година по-голям от Тамим, но на 5 август 2003 г. се отказа от позицията на престолонаследник в полза на брат си. Никакво обяснение не беше дадено на това необичайно събитие.


 


Шейх Тамим е роден през 1980 г. и е завършил през 1997 г. гимназия в Шерборн, във Великобритания. После учи в престижната британска военна академия Сандхърст, подобно на баща си. Член е на Международния олимпийски комитет. Председателства организацията на Азиатските игри през 2006 г. в Катар.


Шейх Тамим дълго време е играл тенис, но и футбол. Той изигра водеща роля в купуването на емблематичния футболен отбор Пари Сент Жермен.


Той е и президент и изпълнителен директор на катарския инвестиционен фонд, който следи за инвестициите на Катар в чужбина.


Шейх Тамим играе водеща роля и в икономическия живот на Катар, който разполага с третите в света залежи по природен газ.


Той е начело на различни комисии и институции за икономическо развитие и следи за изпълнението на няколко енергийни проекта.


Известно е, че новият емир на Катар е почитател на историята и на историческото и културното наследство. По негова инициатива популярният пазар Сук Уакиф беше реставриран и превърнат в един от основните туристически обекти в катарската столица.


През 2005 г. шейх Тамим се ожени за Джауахер, дъщеря на на шейх Хамад бин Суахим Ал Тани, един от членовете на управляващото монархическо семейство. Двойката има четири деца.


После Тамим се ожени за Ал Ануд Ал Хаджри, потомка на голяма катарска фамилия, от която има две деца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на