Свързани новини

25.06.2013 13:54

Битката за кмет на Варна се решава на балотаж

Видян 2358 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Битката за кмет на Варна ще протече в две части, съвсем както е в новия стар правилник на свободната борба. Първият тур е предвиден за този уикенд. На 30 юни от много години насам единият кандидат няма да се казва Кирил Йорданов.


Изкаралият 14 години на поста градоначалник обаче ще участва задклулисно в изборите, твърдят повечето анализатори. Според тях той ще обедини сили с друг стар играч на местния терен в морската столица, който също стои зад кадър.


Става въпрос за бунтаря срещу Цветанов, Фидосова и Паунов в ГЕРБ Павел Димитров, който до преди 6 месеца колеше и бесеше в града като областен лидер на до неотдавна управлявалата партия.


Логично е да се очаква, че те ще дадат рамо на кандидата на БСП и Движение България на гражданите на Кунева – един от и.д. кметовете от периода след оставката на Кирил Йорданов преди 4 месеца – Христо Бозов.


Въпреки това обаче според социологическите данни преднината на кандидата на ГЕРБ Иван Портних е около 4 процента. Тя е малка за победа още на първи тур и затова повечето експерти се обединяват около тезата, че решителната битка ще бъде на балотажа на 7 или 14 юли, както го насрочи районната избирателна комисия.


Бившият шеф на гранд хотел Варна, наричан още от откриването си през 1979 г. Шведския хотел в курорта Св. Св. Константин и Елена, и сегашен депутат от морската столица е смятан в момента за фаворит поради протестите.


Макар и да са далеч от силата, с която те бушуваха в града през февруари и доведоха до оставката на „вечния” Кирил Йорданов и въпросните предсрочни избори за кмет, реално гражданските движения са вятър в платната на опозиционния в момента кандидат.


Теренът в морската столица обаче е оценяван от мнозина като „подвижни пясъци”, в смисъл, че там всичко може да се очаква. Особено като се има предвид факторът Марешки. Аптекарският бос може да се провали на националните избори и в приказките, че ще бъде трета сила в парламента, но в региона позициите му са доста силни. Неговата подкрепа може да повиши още вота за Портних.  


Изборите във Варна имат и национално значение, защото частичните избори във всяка европейска страна са повод за ожесточаване на голямата политическа битка и в столиците. Затова и за ГЕРБ, и за БСП, макар и подценявани и със слаби кампании, надвиването на единия или другия кандидат може да се окаже решаващо за много по-съществени процеси на доказване кой-кого.


Затова, ако има втори тур, както се очаква, цяла България изведнъж ще погледне към Варна и в борбата няма да се жалят сили и средства. А след това летният политически сезон може да се смята за приключен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху