Свързани новини

19.06.2013 15:26

Питаме Кипър за офшорните сметки на българи

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще поиска информация от Кипър за офшорни сметки на български граждани, предаде Бинюз.


За целта министърът на финансите Петър Чобанов ще разговаря с кипърския си колега.


Това стана ясно от думите на финансист №1 в Народното събрание, след като днес лидерът на БСП  Сергей Станишев поиска държавата да провери парите на българите в данъчния рай.


Поводът за реакцията на държавата е избухналият скандал с президента, за когото независимо журналистическо разследване разкри, че е източвал пари от България към офшорки в Кипър и с това е ощетил от данъчни приходи държавния бюджет. По-рано в сряда стана ясно, че и данъчните власти са проверявали Плевнелиев през 2000 г. заради данни, че източва пари към офшорки.


"Технически ще предприемем необходимите действия със съдействието на експертите от Министерството на финансите, за да проверим по какъв начин може да се изиска тази информация, имало ли е до момента подобна практика", каза още финансовият министър.


Чобанов коментира и евентуални законодателни промени, които да ограничат  изнасянето на пари в офшорни фирми.


„Това ще бъде поставено на широка дискусия, тъй като самият подход на правителството по такива важни теми и проблеми да бъдат ангажирани заинтересованите страни, обществото, така че да въведем в тази страна предварителната оценка на въздействието, която без такива дискусии не се получава. Ще действаме в такава посока”.


По-рано в пленарната зала депутати от БСП и ДПС също наблегнаха на нуждата от отрязване на възможността българските пари да излизат от страната в ущърб на бюджета.


Необходимо е да се въведе забрана за участие на офшорни фирми в обществените поръчки, поиска Йордан Цонев, а Янаки Стоилов добави, че трябва да се сложи край на възможността офшорки да вземат концесии.


Докато приходите изтичат към офшорки, стана ясно, че към момента 800 млн. не достигат на бюджета. Толкова допълнително са поискали министерства и ведомства от финансовия министър, каза самият Петър Чобанов.


На въпрос дали е проверил какво е състоянието на бюджета на страната, финансовият министър заяви, че по темата ще има изслушване в Народното събрание.


"В момента при мен има искания на министерства и ведомства за още 800 млн. лв.”, заяви Чобанов.


По - късно от трибуната на парламента той облясни, че парите ще дойдат от преразпределение на бюджета. Бюджетните структури са започнали да оптимизиират своите разходи.


1 млрд. лв. е дупката в бюджета заради несъбрани данъци.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

везни