Свързани новини

13.06.2013 17:32

Обявяват за законни ромските бараки и баровски хотели без Акт 16

Видян 2018 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатът Димчо Михалевски, които миналата седмица се прочу с нелепото предложение да закрият Слънчев бряг АД, за да опрости на група бизнесмени близо 5 милиона лева, които дължат на държавната хазна за неплатени инфраструктури такси, отново пусна „гениална“ идея.


Циганските махали в градовете и селата ще бъдат узаконени със специална поправка в Закона за устройство на територията (ЗУТ), предложи Михалевски. Лошият пример дойде малко след като временната парламентарна комисия гласува 3-месечен мораториум за събарянето на незаконни къщи, когато са единствено жилище на собствениците.


Както за много неща в малката ни държава, така и тук монетата има две страни, но за пореден път негативни за обикновения български гражданин. От узаконяването на строежи като че ли ще се облагодетелстват предимно две групи – бедните представителите от ромския етнос и крупни строители. Къде обаче остава малкият български гражданин, който месеци наред се е „борил“ с общинските власти, за да разшири балкона на малката панелка, така и не става ясно от „гениалните“ промени в Закона.


Освен ромските гета, пълни с ръчно сглобени „домове“, промените засягат и редица баровски хотели по българското Черноморие. Нека не забравяме, че Димчо Михалевски е народен представител от Бургаския район, където доста от обгрижваните от него собственици на хотели, имат проблем с незаконните експлоатации, които са без Акт 16. С промените в Закона, които Михалевски предлага, могат да се облагодетелстват редица крупни бизнесмени, които години наред строят хотелски вериги, както по морето, така и в зимните курорти. 19 минути многократно е разказвал историята за поморийските обекти на фирмата на една банкерка с подобен проблем. Сега обаче бизнес дамата също ще може да се облагодетелства от предстоящите законодателни промени.


Явно депутатите доста подценяват българската публика, че дори никой не се сеща да хвърли прах в очите и поне да каже колко милиона лева Данък – сгради се очаква да се приберат от новоузаконените постройки. Преди година при въвеждане на поредната смехотворна такса върху депозитите, бившият финансов министър Симеон Дянков обяви, че очаква в Хазната да влязат 120 милиона лева. Уви, ефектът не надхвърли 30-40 милиона. За съжаление дори и такава заблуда не беше обявена при сегашните „култови“ промени за незаконните строежи. Реалистичните прогнози сочат, че от новоузаконените постройки няма да постъпят и толкова, колкото от Дянковите промени.


Разрешението едни постройки да станат законни, а други да се събарят, заради една тухлена стена повече, превърна Закона във „врата у поле“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

близнаци