Свързани новини

12.06.2013 16:39

Взимат ни евродепутат заради Хърватия

Видян 1074 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Страната ни ще бъде представена в Европарламента от 17 души, а не както досега от 18.


Броят на евродепутатите е намален за общо 12 страни. Ограничението се налага, за да се спази лимитът от 751 депутатски места, заложен в Лисабонския договор, след приемането на хърватските депутати.


Проектът на Съвета, приет от Европарламента с 574 гласа „за“, 71 „против“ и 39 „въздържал се“, не променя разпределението на местата между страните членки, предложено от депутатите на 13 март тази година. След одобрението на Парламента, текстът ще трябва да бъде официално приет от държавните и правителствени глави на ЕС на срещата на върха, която ще се проведе на 27—28 юни.


Страните, които ще загубят по едно място са Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Португалия и Румъния. Останалите три места ще дойдат от Германия, която ще намали броя на депутатите си от 99 на 96 — максимумът, предвиден в Лисабонския договор.


Това решение трябва да избегне „травматично преразпределение на места, с големи загуби за малките и средни страни членки и драстични увеличения за големите“. То е и „най?малко несъвършеното от възможните решения“, заявиха докладчиците Рафал Тшасковски (ЕНП, Полша) и Роберто Гуалтиери (С&Д, Италия).


Разпределението трябва да бъде преразгледано достатъчно рано преди следващия мандат (2019?2024 г.) след инициатива на Парламента, представена преди края на 2016 г., се казва още в текста. Целта е да се гарантира, че местата са разпределени по обективен, честен, устойчив и прозрачен начин. Трябва да бъде спазен принципа на „намаляващата пропорционалност“, според който депутатите от по-големи страни членки представляват по-голям брой граждани от тези от по-малките.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион