Свързани новини

11.06.2013 16:35

Искат затвор за кражба на релси, кабели и капаци

Видян 1583 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за кражба на релси, кабели, капаци на шахти, части от вагони и локомотиви и от съобщителна инфраструктура, предложиха от Българската асоциация по рециклиране (БАР).


Всеки, който приема или съхранява отпадъци от метали без регистрация, да се наказва с лишаване от свобода от една до пет години плюс глоба, искат от бранша, гласят още мерките за намаляване на кражбите, предложени от асоциацията, съобщи БТА.


Промените са подготвени в рамките на работна група с участието на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), вътрешното министерство, Национална компания "Железопътна инфраструктура", БТК и ЧЕЗ, обясни представителят на екоминистерството Стефан Стефанов.


От БАР заявиха, че ще изпратят писмо до Министерството на правосъдието, с което ще поискат среща за представяне на подготвените предложения в Наказателния кодекс. Според действащото законодателство контролните органи са безсилни да затворят незаконните площадки и могат само да им налагат актове. Много от тях, макар да имат по 5-6 акта, продължават да работят, коментира председателят на управителния съвет на БАР Борислав Малинов.


Лицензионните изисквания към собствениците на площадки за рециклиране на метали върнаха кражбите, сочат данни на БАР. За първото тримесечие има годишен ръст от 5 на сто на кражбите на черни и цветни метали.


Данните за повишаване на кражбите идват, след като за 2012 г. официалните справки бяха за намаляване на кражбите на метали с 36 на сто спрямо 2011 г. От БАР обясниха тенденцията с влезлите нови лицензионни изисквания в началото на тази година.


Припомняме, че от началото на годината влезе промяна в екологичното законодателство, които повиши размера на банковите гаранции за компании, които рециклират метали. За фирмите, които преработват опаковки, електроника и автомобили, той е 1 млн. лева, за масла – 500 хил. лева, за акумулатори и гуми – 100 хил. лева, а за скрап – 25 хил. Лева.


Още тогава от асоциацията предупредиха за големия размер на гаранциите и че голяма част от фирмите ще минат в сивия сектор. Регистрираните площадки за скрап в момента са 889 - от работили 2300 до миналата година. Поне половината от нерегистрираните работят незаконно, смята Малинов. Кражбите на метали ще се увеличат с 10-15 на сто през второто тримесечие на 2013 година, прогнозира още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп