Свързани новини

07.06.2013 11:53

Нивото на Дунав в Унгария чупи рекорди

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Водите на река Дунав продължиха да се покачват в Унгария в тази нощ, подобрявайки два исторически рекорда в западната част на страната. Пикът в Будапеща се очаква в понеделник. В град Райка, на границата с Австрия, хидрологичната служба съобщи, че нивото на реката е достигнало 6,46 м към 4 ч местно време (предишният рекорд беше от 2002 г. - 6,42 метра), а край град Гьор (на 100 км западно от Будапеща) нивото на Дунав достигна 8,86 м към 4 ч по Гринуич спрямо 8,75 м през 2002 г.


Най-критично е положението в селището Гьоруйфалу с 1500 души население, където свлачище наруши защитната дига. Кметът на града все още не е наредил евакуация, но унгарската армия изпрати 400 войници, за да помогнат за стабилизирането на дигата. Унгарският премиер Виктор Орбан прекара нощта в казарма в Гьор, където мостът Петьофи беше затворен за движение.


Очаква положението в Будапеща да бъде най-тежко в понеделник. Метеоролози прогнозират нивото на реката да се повиши до 8.85 метра – с около 25 см по-високо от последния рекорд от 2006 година. Тази сутрин нивото на реката беше 7,81 м в унгарската столица. Около 10 000 души, включително военнослужещи, работиха цяла нощ, за да подсилят дигите по 700-километровото поречие на Дунав в страната. За момента са евакуирани около 500 души, но броят им може да достигне десетки хиляди при най-песимистичния сценарий.


Най-мащабните речни наводнения за последното десетилетие вече опустошиха части на Австрия, Германия и Чехия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец