Свързани новини

06.06.2013 10:51

Мораториумът за проучване и добив на шистов газ няма да бъде отменен

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова заяви в сряда, че мораториумът за проучването и добиването на шистов газ няма да бъде отменен, предаде Медияпуул.


"Българското общество не приема друга форма на забрана на използването на шистовия газ освен мораториум, щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър“, каза Михайлова.


Преди два дни тя разви тезата, че е добре възможностите да бъдат проучени и да се каже “не“ на базата на доказателства за опасност за природата или здравето, а не чрез временни мерки, каквато е мораториумът.


"Заявявам, че в никакъв момент Министерският съвет не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума. Това което аз споделих, бяха част от мислите, които съм споделяла по време на работата на временната комисия в 41-то Народното събрание", заяви обаче в сряда Михайлова.


По-рано през деня премиерът Пламен Орешарски заяви, че в програмните приоритети на правителството не е записано отпадане на мораториума на шистовия газ.


В сряда природозащитници от България и от Румъния протестираха на ГКПП-Дуранкулак против проучването и добива на шистов газ близо до българско-румънската граница.


Михайлова коментира още, че по казуса със строителството на втори кабинков лифт в Пирин, освен гражданското общество и инвеститорите, вече се намеси и съдът, така че тя първо ще изчака решението на съда, след което ще апелира за диалог.


“Аз смятам, че за да развиваме туризъм, трябва да имаме природа, която да привлече хора в България. Едва ли има някой по света, който отива някъде, за да спи в един хотел. Ние имаме прекрасна природа, ако успеем да я съхраним, ще имаме ресурс да развиваме туризма“, каза Михайлова.


Според нея зелената енергия има бъдеще в бита на всеки български гражданин и е убедена, че развитието на технологиите ще доведе до нейното поевтиняване, което се случва непрекъснато и сега.


"Ние обаче като държава трябва да бъдем достатъчно гъвкави и чрез нашите регулаторни органи да следим тези промени в технологиите и поевтиняването на енергията“, каза Михайлова.


Според нея от зелената енергия ще могат да печелят не само големите компании, направили инвестиции в соларни паркове.


Михайлова заяви, че зелена енергия може да се произвежда във всеки дом, на покрива или в двора на всяка къща.


Попитана предвижда ли се програма за подкрепа на подобни малки проекти в домовете, тя каза: "Надявам се, че ще имаме възможност при малко по-стабилна ситуация да мислим и за такава подкрепа". Тя допълни, че за целта могат да се използват средствата от продажбата на емисии парникови газове.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева