Свързани новини

05.06.2013 15:25

Русия оттегля иска срещу България при рестарт на проекта АЕЦ “Белене”

Видян 1523 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ “Белене” може да бъде преустановено. Това обяви вицепрезидентът на руската компания “Атоменергопроект” (АСЕ) Генадий Тепкян, който участва във форума "Булатом" във Варна, предаде БТА.


По думите му искът срещу държавата ни ще бъде около един милиард евро.


До края на тази седмица руската страна ще внесе всички документи в Международния арбитражен съд, каза Тепкян. Той коментира, че сумата, за която е искът, е на база на точни разчети и не може да бъде променяна произволно.


Времето минава и стойността на проекта “Белене” се повишава, но не мисля, че увеличението е много голямо, посочи Тепкян. Той уточни, че Русия няма нови условия за изпълнението на централата.


Необходимо е да се намери инвеститор, без значение дали ще бъде руски, американски, или от Западна Европа, каза Тепкян. Според него готовият проект на руската страна е сред най-безопасните и евтини в света.


Строителството на “Белене” може да започне още през 2015 г., смята Тяпкин. Той допълни, че оборудването за два блока на централата е изцяло готово и може веднага да бъде транспортирано до България.


Още в първата си медийна изява като премиер Пламен Орешарски обяви, че “има усещане, че ще е по-изгодно да довършим проекта за строителството на АЕЦ “Белене” . Според него руснаците почти със сигурност ще спечелят делото, заведено заради отказа на България да изгражда централата поради нерентабилност на проекта и липса на надежден инвеститор.


Съдът по всяка вероятност ще отсъди в полза на ответната страна и България ще трябва да плаща колосални суми компенсация, дори и искът да не бъде уважен в пълния му размер, отбеляза Орешарски в края на май.


Той допълни, възобновяването на проекта ще зависи от актуализацията на разчетите за разходите и прогнозите за потреблението на енергия в България в бъдеще. “Това не е проект, който ще стартира тепърва, а проект, в който са вложени много средства – трябва да платим милиардите на АСЕ и да се отчете дали е по-евтино да се откажем, или да довършим ”Белене”, каза Орешарски.


Делото срещу Националната електрическа компания (НЕК), което "Атомстройекспорт" заведе заради АЕЦ "Белене", е в ход и се очаква България да получи официалния иск на руснаците до началото на следващата седмица, информира в сряда изпълнителният директор на НЕК Иво Лефтеров, който също участва в ядрената конференция на "Булатом". След като България получи иска, ще има три месеца за отговор и опровержение, обясни той, допълва Медияпуул.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и