Свързани новини

03.06.2013 15:44

Цветлин Йовчев започна чистка сред полицейските директори

Видян 1724 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вътрешният министър Цветлин Йовчев предприе в понеделник очаквана чистка сред полицейските директори в страната, спазвайки установената практика в МВР при смяна на политическото да се подменя и почти цялото професионално ръководство на ведомството.


След като през миналата седмица оставка подаде главният секретар Калин Георгиев, а преди него в пенсия излезе разследваният за корупция бивш шеф на ГДБОП Станимир Флоров, в понеделник със заповед на Йовчев бе отстранен още един кадър от близкия кръг на ексминистъра Цветан Цветанов – шефът на СДВР Валери Йорданов.


Той замени на управленския пост в СДВР Николай Янев, назначен от предшественика на Цветанов – Михаил Миков. При назначаването си на ръководния пост в СДВР досегашният шеф на дирекция обяви познатите приоритети – организацията на движение в София и дейността на КАТ, както и борбата с кражбите и тежките престъпления. Вече бившият шеф на столичната полиция бе назначен на поста веднага, след като ГЕРБ дойде на власт през лятото на 2009 г. Дотогава той ръководеше криминалния отдел в най-голямата дирекция на МВР в страната, припомня Медияпуул.


По-късно пресцентърът на МВР публикува съобщение на ведомствения сайт, според което освен Йорданов с постовете си се разделят и шефовете на полицейските дирекции във Видин, Кюстендил, Монтана, Плевен и Търговище - Цветан Петков, Георги Джоглев, Даниел Псалтиров, Мирослав Петров и Станимир Парашкевов.


"Бърза реализация на наказателната отговорност, планиране на базата на ежемесечен анализ на критичните места и маршрути, както и на криминалните престъпления по вид, място и време на извършване, подобряване на организацията на патрулно-постовата дейност, отговорност на патрулиращите за случващото се в съответния район, засилен контрол и координация с Главна дирекция "Национална полиция" - вътрешният министър посочи тези конкретни стъпки за повишаване на ефективността на полицейската дейност. На директорите на областни дирекции на МВР е даден едномесечен срок за оптимизиране на работата във връзка с тези мерки", посочват още от пресцентъра на МВР.


"В никакъв случай не съм започнал чистка. Освободих директора на Столичната дирекция на вътрешните работи. По-скоро поисках оставката му, заради неупражнен контрол във връзка със случая, който беше разгледан в медиите - при който полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари. Това е абсолютно недопустимо. Това е нещо, което по никакъв начин не мога да си представя, че ще продължи да се случва в МВР", обяви Цветлин Йовчев пред БНР по повод репортаж за продажбата на контрабандни цигари на Женския пазар в София.


В тази връзка бе отстранен и шефът на столичното Трето РПУ Валентин Симеонов. Министърът обаче отрече, че кадровите промени по ръководните нива в министерството са израз на реваншизъм спрямо близките до Цветанов служители.


"Ако някой може и се опита да докаже такава теза, в този контекст, съм готов да изслушам аргументите. Но при всички положения мога да ви уверя в едно – всичко, което правя и ще правя в МВР, ще следва принципна логика на това какви са резултатите. Дали съответният служител има компетентността, знанията и уменията, какъв е приносът към постигане на целите, какъв е интегритетът му към системата и доколко притежава лични качества, за да заеме съответната длъжност. От нищо друго няма да се водя в решенията си", обясни Йовчев.


По повод готвените от БСП и ДПС промени в Закона за ДАНС, според които ГДБОП ще премине към състава на агенцията, вътрешният министър коментира, че "ако съпоставим сегашното състояние с това, което ще бъде след една такава реформа, аз мисля че сегашното състояние е много по-опасно".


"Защото освен полицейските правомощия и всички специфични методи, които може да използва ГДБОП, включително и внедряване на офицери и създаване на прикритие, то представете си и, когато разполага с целия ресурс на службата за подслушване и с репресивния апарат на полицията. И това, че по закон директора на ГДБОП е заместник-главен секретар. Т.е. той може пряко да разпорежда всяко едно от тези звена. Значи моделът е много по-опасен и, ако се опасяваме, че някой може да използва такава структура за политически поръчки, то с тази реформа тези възможности ще намалеят значително", каза МВР шефът.


Той определи силовото ведомство като нереформирана структура, която в последните години е концентрирала изключително много власт, "без реален поглед върху това каква е ползата за обществото, което трябва да се промени".


По отношение на възприетата от предшественика му практика да допълва ведомствения бюджет с дарения, които след серия скандали бяха ограничени до помощи от общини и държавни предприятия, Йовчев обяви намерение да върви в посока към пълното премахване на тази практика. Още при встъпването си в длъжност той заяви, че ще провери дейността на ведомствената фирма "БМВ", която многократно дарява техника на полицията, заобикаляйки Закона за обществените поръчки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да