Свързани новини

03.06.2013 13:44

Червените искат референдум за пушенето

Видян 1255 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Точно една година след влизането на забраната за пушене на закрито и също една година преди европейските избори, управляващите от БСП родиха идея как да се реши съдбата на спорната тема „за” или „против” цигарите в затворени помещения.


Депутатът от гражданската квота в червената партия Мартин Захариев смята, че най-редно е по щекотливия въпрос да бъде проведен национален референдум. Понеже става въпрос за цивилизационен избор, бившият издател има още една сполучлива идея. Според него е най-добре вотът „за” или „против” цигарите на закрито да бъде съчетан с гласуването за евродепутати, което така или иначе трябва да се проведе в края на май или началото на юни 2014 г. Той заяви това свое предложение в ефира на бТВ.


"Каквото и да се реши в Народното събрание, мир няма да има - недоволната страна ще излезе на протести", аргументира се Захариев.


Според бившия здравен министър, а сега депутат Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е пушачка, забраната да остане в името на борбата за защита на общественото здраве. Напомняме, че след лансирането на новия режим преди година, тогава управляващите на няколко пъти бяха на крачка от отмяна на строгия режим под натиска на ресторантьорите, но все пак удържаха европейската практика.


"Здравните аргументи в полза на такава забрана са безспорни, дори няма да се занимавам с тях. Искам да ви дам няколко икономически аргумента – има спад при бизнеса от 4,7 на сто, но за сметка на това броят на чуждите туристи се е увеличил с над 4% от началото на забраната. Това са 3 милиарда лева повече в хазната", пресметна доц. Коста Костов, шеф на Белодробната клиника във ВМА. Както може да се очаква от кадър на Военна болница, данните му не са никак точни, защото 4 милиарда лева е общият оборот на българския туризъм за цяла година, а ръстът на приходите в бранша през 2012 г. беше едва 2%.


Представителят на ресторантьорите Емил Коларов ожали работещите в 32 000 заведения в родината, които страдат от забраната.


Той обаче не цитира статистиката, която сочи, че близо с 50 000 са намалели миналата година заетите в бранша. Не е ясно дали това е  следствие от кризата, от забраната за пушене или от двете, взети заедно, но такъв е безпристрастният факт.


Той също влезе в риториката човек да не използва професионалните си аргументи, а да се прави на спец в срещуположната област. Според него здравната теза е подкопана от факта, че хората не пушат само в заведенията, а и в дома си и навсякъде другаде – съответно можели така или иначе да си докарат белодробни и други болести.


Основните искания на бранша са залите за пушачи и непушачи да важат само за заведенията за обществено хранене, а в нощните клубове, барове и дискотеки да се пуши без ограничения.


АТАКА внесе в парламента проектозакон за промяна на Закона за общественото здраве, според който това предложение на съсловните организации в туризма трябва да бъде прието. Не е ясно обаче дали въпросната законодателна инициатива ще бъде гласувана, кога и дали няма да обедини около себе си достатъчно пушачи от всички парламентарни групи, за които партийната дисциплина не е толкова мила, колкото порока.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния