Свързани новини

29.05.2013 13:18

Кръстовище на Пешев във Вашингтон

Видян 992 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кръстовище на името на Димитър Пешев ще има във Вашингтон. Градският съвет на американската столица вече разгледа предложението. Идеята идва от Нийл Глик, според когото Пешев доказва, че гласът на един човек има значение и може да повлияе на останалите.


Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание, който е помогнал да се предотврати депортирането на десетки хиляди български евреи по време на Втората световна война. По време на изслушване в Градския съвет на Окръг Колумбия Глик изложи накратко историческите факти, на които се основава предложението му Димитър Пешев да бъде почетен, като кръстовището до българското посолство бъде наречено на негово име. Той добави, че е намерил подкрепа в лицето на бивш посланик на САЩ в България, на бивш служител на Американската агенция за международна помощ, на равини и на граждани на Вашингтон, Окръг Колумбия. Бяха изслушани още д-р Питър Блек, старши историк в Музея на Холокоста във Вашингтон и Джон Ситилидес, който се яви в ролята си на изследовател на историята на редица балкански държави, в това число и България, съобщи "Фокус".


Музеят на Холокоста във Вашингтон няма позиция по именуването на улица на Димитър Пешев, това каза д-р Питър Блек, старши историк в музея, по време на изслушване в Градския съвет на Окръг Колубмия. Д-р Блек посочи, че присъства на изслушването, за да бъдат представени коректно историческите факти. Той отбеляза, че като цяло е съгласен с фактите, изложени от автора на идеята Нийл Глик и добави, че ролята на Димитър Пешев е била решителна при първоначалното решение осемте хиляди евреи от София да не бъдат депортирани. Резолюцията на Пешев против депортирането е била отхвърлена от българския парламент и последвана от вот на недоверие и свалянето му от поста зам.-председател на парламента, изтъкна Питър Блек и добави, че заслугата за спасяването на българските евреи не е била единствено на Димитър Пешев, а на редица представители на интелигенцията, на българската църква, журналисти, на лидери на гражданското общество в България.


Димитър Пешев е пример за силата на отделен човек, който може да промени хода на историята, заяви Джон Ситилидес, които се яви на излушването в Градския съвет на Окръг Колумбия, за да покрепи идеята кръстовище да бъде именувано на Димитър Пешев. Ситилидес изрази становище в ролята си на специалист по история, политика и история на Югоизточна Европа, и по-специално на България. Той е бивш изпълнителен директор на Центъра за западна политика, станал част от „Удроу Уилсън Център” във Вашингтон. Ситилидес разказа, че е бил впечатлен от „триъгълника на толерантността” в София, където в непосредствена близост съжителстват църква, синагога и джамия. Той изтъкна, че най-важната част от делото на Димитър Пешев е, че е предотвратил депортирането на българските евреи към концентрационните лагери в Полша, където ги е очаквала сигурна смърт.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог