Свързани новини

28.05.2013 16:17

Орешарски: ГЕРБ пак намалява резервите и увеличава дълговете

Видян 1454 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на ГЕРБ продължава политиката си да намалява фискалните резерви и да увеличава дълговете, заяви депутатът от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски в коментар за Бюджет 2013.


„През следващата година дългът ще се увеличи с още 1,1 млрд., колкото е размерът на дефицита. И в четвъртата година от управлението си ГЕРБ ще продължат тенденцията си да намаляват фискалните резерви и да увеличават дълговете," заяви Пламен Орешарски пред БНР.


Той определи такава политика като безотговорна по отношение на следващи управления и на следващи поколения.


Депутатът посочи, че в проекта за Бюджет 2013 има пренебрежимо малки размествания в разходите по отделни пера, а в повечето ведомства остават на равнищата си от тази година, което означава намаляване на финансирането поне с процента на инфлацията.


Пламен Орешарски изтъкна като „частично преимущество" на Бюджет 2013 индексирането на пенсиите.


„Малко по-добре изглежда и прогнозата за приходите. Има ръст от 1,8 млрд. лв., но не е чак толкова голям този ръст. Очаква се приходите да дойдат от косвените данъци на базата на по-високия процент на инфлация. За фиска това е добре, но за гражданите не е толкова добре," коментира бившият финансов министър.


По думите му, планираните приходи за следващата година остават под равнището на събираемостта „дори и спрямо кризисната 2009 г." като дял от БВП, което показва определени резерви в приходната част.


Според Пламен Орешарски единствената мярка за увеличение на икономическия растеж било 5-процентното увеличение на разходите за издръжката на един ученик.


„Образованието е важен фактор, да, но по отношение на растежа има дългосрочни намерения. Сегашните ученици вероятно ще излязат на трудовия пазар след 10-15 години. Засега няма други мерки за насърчаване на икономическия растеж. Не виждам мерки за по-добро възстановяване на ДДС, това е един от проблемите за бизнеса," подчерта Пламен Орешарски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв