Свързани новини

28.05.2013 12:44

Първи сме по бедност, отново

Видян 1295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Евростат за пореден път нареди България на първо място по бедност.


Делът на хората, които живеят в големи материални лишения е най-висок в България - 60 на сто, Латвия - 49 на сто и Румъния - 48 на сто, сочи изследване на Евростат за хората в риск от бедност или социално изключване в ЕС, предаде БТА.


В първата десятка на страните от ЕС-27, чиито граждани влизат в риск от бедност или социално изключване са още: Унгария /42 на сто/, Латвия /38 на сто/, Гърция /30 на сто/, Полша и Кипър /28 на сто/, Италия и Словакия /24 на сто/.


Най-нисък риск от бедност съществува за жителите на Швейцария, Исландия, Швеция и Люксембург по около 1 на сто, тоест един на всеки сто жители в тези страни живее в риск от бедност или материални лишения.


Според европейската статистика - един на всеки шест жители на ЕС-27 /18 на сто/ живее в материални лишения, като половината от тях - 8,8 на сто - са в състояние на тежки материални лишения. Като цяло в ЕС-27 делът на хората, които живеят в тежки материални лишения се увеличава през 2011 г. с 0,5 на сто.


Най-значителен ръст на хора, които изпадат в тежки материални лишения е отчетен в Италия - 4,3 процентни пункта, Латвия - 4 процентни пункта, Гърция - 3,6 процентни пункта и Унгария - 1,5 процентни пункта.


Еволюцията на бедността и социалното изключване в ЕС се е увеличила през 2011 г. в сравнение с предходната година, отчита още европейската статистика. През 2011 г. в ЕС е имало 119,6 млн. души, които са живели в бедност или социално изключване, като това е увеличение с 0,6 на сто или около 3,3 млн. души в повече в сравнение с 2010 година.


Според проучването на Евростат хората, които не могат да си позволят да плащат три от девет елемента за жизнен стандарт - се определят като лица, живеещи в материални лишения.


Хора, които не могат да си позволят плащането на повече от три елемента - се считат за лица, живеещи в силно материални лишения.


Елементите, според които се определя жизненият статус на хората в ЕС са следните: не са в състояние да си купят кола; не могат да си купят един цветен телевизор; не могат да си позволят пералня; не могат да си позволят нормално отопление; невъзможност за едноседмичен годишен отпуск далече от дома; невъзможност да консумират месо, пиле или риба всеки втори ден; невъзможност за неочаквани финансови разходи; невъзможност за покупка на мобилен телефон; не могат да си позволят да си набавят горните елементи чрез покупка на изплащане или чрез кредит.


Данните показват още, че най-тежко нуждаещите се лица живеят в домакинства с един човек с деца


/18,4 на сто/, самотни жени-домакини /11,9 на сто/, самотни мъже /11,5 на сто/ и домакинства с двама възрастни и повече от три деца - 11,2 на сто.


Икономическото състояние на обществата в  Италия, Испания и Гърция има най-голям принос за увеличаване броя на лицата, които живеят в бедност или риск от социално изключване, отчита Евростат. В Италия хората, които са изпаднали в бедност се е увеличил с близо 2,4 млн. души, в Испания - с близо 700 хиляди и в Гърция - с близо 370 хиляди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,