Свързани новини

27.05.2013 17:13

Орешарски предлага професорски кабинет

Видян 2417 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Професорски кабинет в стил Монти предлага на президента и Народното събрание днес номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски. Безпартийният доцент от УНСС, бивш заместник-министър и ексминистър на финансите в различни правителства, се доверява на експертен екип. В него влизат ректорите на пловдивския аграрен университет Димитър Греков с ресор земеделие и на Варненския медицински университет Анелия Клисарова за образованието. Двата града ще имат силно лоби, защото от морската столица, откъдето Орешарски стана народен представител, идва и транспортният шеф Данаил Папазов. Но и градът под тепетата взема важно министерство – финансовото в лицето на избрания оттам млад икономист Петър Чобанов. Завършилият икономика във Франция Драгомир Стойнев е предложен за глава на икономиката и енергетиката, което подсказва, че туризмът най-вероятно ще бъде отделен в агенция. Цветлин Йовчев влиза в МВР.


Екологията, слава Богу, е изтръгната от зеления октопод, тъй като там става титуляр Искра Михайлова. Безспорен експерт в областта си е първата анонсирана от проектоправителството – д-р Таня Андреева, която смени в болница Шейново скандалния Иван Костов и промени из основи родилния дом като отряза много корупционни пипала. От гражданската квота, но подчертано син, е оферираният за бос на културата Петър Стоянович.


Двама души от проектосъстава на правителство на Станишев, който не мина преди 8 години и после беше променен вече с участието на НДСВ, намират място този път. Най-бюджетното министерство – социалното, е за доказания специалист д-р Хасан Адемов. А Ангел Найденов поема отбраната.


Европа е почетена с два важни ресора. Вицепремиер и министър на правосъдието е предложена да бъде Зинаида Златанова. Това е ясен знак, че България ще провежда ударно реформа в секторите правосъдие и сигурност и наистина, не само с боядисване, ще се бори за влизане в Шенген. Досега Зинаида, един от най-вещите познавачи на Брюксел у нас, беше посланик на ЕС в България. Тя ще бъде и вицепремиер, в чийто ресор ще попадат еврофондовете.


Високопоставеният евродепутат от Групата на социалистите и демократите Кристиан Вигенин е другият мост към сърцето на Европа, поемащ външните работи.


Мариана Георгиева, която Орешарски предлага за младежта и спорта, е още един от професорите в кабинета. По-неизвестни за широката публика са имената, гласени за изключително ресурсното строително министерство – Десислава Терзиева, както и Калин Тихолов с новия ресор инвестиционно проектиране, който очевидно е в същата плоскост.


Тепърва предстои да се правят още нововъведения. Орешарски обеща до месец още един възлов вицепремиер, койо допълнително ще предложи за гласуване на парламента.


С тези оферти БСП показа, че е в състояние да предложи наистина експертно правителство, в което намират място и политически фигури, коментират анализаторите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец