Свързани новини

26.05.2013 13:00

Мошеници вече носят "печалби" от лотарията по къщите

Видян 1103 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във връзка със зачестилите през последните години случаи на извършени телефонни измами от ОД на МВР-Добрич напомнят за най-честите сюжети, които извършителите използват.

 Един от най-разпространените сценарии на измамниците е „Катастрофа с роднина”. 


По телефона се съобщава, че ваш близък е причинил катастрофа, при която има пострадал човек и незабавно трябва да се даде определена сума пари, за да не бъде задържан.


Друг, често разиграван от измамниците сюжет е „Мнимият доктор”. При него се разказва, че ваш роднина е пострадал и се налага спешна операция, за която трябват пари. 


Възможно е да станете жертва и на сценария „Освобождаване на колет”. Измамниците посочват, че ваш “роднина”, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ скъпо лекарство, голяма сума във валута или други ценности. Иска се определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. В повечето от тези случаи по-късно се обажда и друг човек, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.


При сценария „Изгодна сделка” телефонното обаждане е свързано с примамливо предложение за закупуване на ремъци, лагери и други части. При предаването на исканата сума потърпевшите получават запечатан пакет. Обикновено той е тежък, а по-късно се оказва, че съдържа непотребни вещи.


От полицията съветват още да не пускате в жилището си хора, които се представят за държавни служители, да не се доверявате и в случаите, когато ви говорят за сигурна печалба от лотарията, изгоден ремонт на жилището, включване в европроекти.


Оттам припомнят, че телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на жертвите и се възползват от първоначалния шок от споделената иминформация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят своите жертви сред възрастните хора. Затова не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефони 112. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак