Свързани новини

24.05.2013 16:16

Многохилядно празнично шествие за 24 май

Видян 1208 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гвардейският оркестър, под звуците на "Върви, народе възродени", предвожда празничното шествието на светлия празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.


Начело вървят и семинаристи с иконата на светите братя Кирил и Методий, предаде репортер на БГНЕС.Хиляди хора, главно ученици от столични училища, културни дейци и дипломати участват в празничното шествие. То тръгна от площада пред президентството по бул. "Цар Освободител" към паметника на братята Кирил и Методий пред Народната библиотека.


"Този празник е дълбоко лично изживяване, във времето остават не парите, а онова, което духът е създал", заяви пред БГНЕС директорката на 42 ОУ "Хаджи Димитър" Жулиета Александрова. Не напразно дълбоко почитаният у нас академик Дмитрий Лихачов ни е нарекъл "държава на духа", добави тя.


"Единствените смислени неща, които ни представят пред света са културата и духовността", сподели и министърът на културата Владимир Пенев. За съжаление, ние сме си виновни, че те нямат това място в живота ни, което подобават, добави той.


В Русия празникът на Кирил и Методий е и наш национален празник, което потвърждава значението на делото на светите братя за славянската култура и просвещението, каза посланикът на Русия Юрий Исаков, който участва в тържественото шествие. Днес чествания има и в Москва, около Часовника на героите на битката при Плевен, недалеч от паметника на Кирил и Методий, продължи посланик Исаков. Там също имаме тържествени шествия, както и при вас. За нас България винаги ще бъде близка, тя наистина е държава на духа, каза той и пожела здраве и благоденствие на всички българи.


Най-много се радват на днешния празник децата. Йоана и Светослав са от различни училища, но държат в ръцете си цвете, което да поднесат пред паметника на Кирил и Методий и с признателство говорят за светлия празник, който ни е дал писмо и четмо. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева