Свързани новини

23.05.2013 15:26

Tерористи убиха със сатъри и ножове военен на улицата в Лондон

Видян 1779 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Британски военен бе нападнат на улица в Лондон и убит по особено жесток начин. Мъжът е бил атакуван в сряда вечер с огнестрелно оръжие, ножове и мачете и убит пред шокираните погледи на десетки минувачи. Според описанието на агенция АП, двама мъже с касапски ножове, мачете и сатър за месо съсичат до смърт един човек.


Според някои информации, след като го убили, двамата са го обезглавили или са направили опит да го обезглавят.


След това те влачили тялото му по улицата. Полицаи открили огън по нападателите, които са откарани в болница. Единия от тях е в критично състояние. Според очевидци нападателите са крещели "Аллах Акбар", като са се опитали да заснемат убийството.


Кървавата драма се е разиграла в лондонския квартал "Улуич", отстоящ на около 16 км югоизточно от централния площад "Трафалгар". Престъплението е извършено на няколко пресечки от Кралските артилерийски казарми.


Не е известно кои са нападателите. Служители от британските служби за борба с тероризма се опитват да установят мотива на нападението. Преди полицията да пристигне на местопроизшествието, един от двамата е призовал пред камера на мобилен телефон Великобритания да изтегли войските си от Афганистан. "Трябва да се сражаваме с тях, както те се сражават с нас", казал той пред един от минувачите.


"Кълнем се във всемогъщия Аллах, че никога няма да спрем да се борим срещу вас. Единствената причина, поради която направихме това, е, че мюсюлмани умират всеки ден", крещи на местен акцент чернокож мъж на между 20 и 30 години, облечен във вълнено сако и джинси във видеоматериала, получен в телевизионния канал Ай Ти Ви. "Смъртта на британския войник е око за око, зъб за зъб", казал той.


Телевизия "Скай нюз" съобщи, че двамата нападатели са били родени в християнски семейства от нигерийски произход, но по-късно са приели исляма. Смята се, че те са родени във Великобритания.


По време на атаката наоколо е имало много минувачи. Двамата са разговаряли с някои от тях. На един от видеоклиповете, предоставени на телевизията Ай Ти Ви и вестник "Сън", се чува как един от нападателите се извинява на жените, че са станали свидетели на убийството, като им обяснява, че жените в неговата страна са принудени да стават свидетели на същите гледки.


"Дейли телеграф" пише, че една от минувачките се е противопоставила на нападателите с думите, че са сами срещу мнозина и че ще загубят. Жената разказала пред вестника, че на неин въпрос защо е извършил това, един от двамата мъже отговорил: "Убих го, защото той е убивал мюсюлмани и ми е дошло до гуша от хора, които убиват мюсюлмани в Афганистан", предаде АП.


"Тези две момчета бяха откачили. Те бяха просто животни. Те довлякоха (убития войник) от тротоара и изхвърлиха неговото тяло на средата на пътя и го оставиха там", разказа един очевидец. След това нападателите останали в района, размахвали ножове и огнестрелно оръжие и приканвали минувачите да ги снимат, "сякаш искаха да бъдат показани по телевизията или нещо такова". Според други очевидци двамата мъже се опитали да обезглавят жертвата си.


По време на нападението една жена неочаквано реагирала като герой. Четиридесет и осем годишната Ингрид Лойо-Кенет се опитала да помогне на нападнатия мъж, който лежал на улицата, и да завърже разговор с нападателите, преди да дойде полицията. Когато единият от нападателите й казал, че те ще стрелят по полицаите, когато дойдат, тя го попитала тихо дали смята, че това е разумно. Жената разказала пред британски медии, че попитала другия нападател дали не иска да й даде ножа, който държи. Жената не била обучена да преговаря с хора, взели заложници, но била скаутски лидер.


След убийството последваха две нападения срещу джамии, при които бяха арестувани двама души, пише "Ивнинг стандарт".


Поддръжници на крайнодясната партия "Английска лига за отбрана" се събраха до гарата в Улуич и хвърляха бутилки по полицаите. Лидерът на партията Томи Робинсън, който бе сред групата от около 250 души, заяви: "Те отрязват главите на нашите войници. Това е Ислямът!".


Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че има силни индикации, че убийството е терористичен акт. На съвместна пресконференция с френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец в Париж, където го завари новината за убийството в сряда вечер, Камерън го определи като "най-ужасяващото" престъпление. Той съкрати посещението си във френската столица и се завърна още същата вечер в Лондон.


По-късно той свика спешно заседание на шефовете на службите за сигурност в т. нар. комитет Кобра, който се събира само при заплаха за националната сигурност. Отделът за борба с тероризма към полицията е поел разследването.


Бруталното убийство в Лондон изглежда е било мотивирано от радикалния ислям, съобщава Асошиейтед прес, като цитира британски правителствени представители, уточнили, че тази оценка не е базирана единствено на видозаписа, на който единият заподозрян прави политически изявления срещу британското правителство.


Новата заплаха: терористи единаци


Лондонският "Дейли телеграф" посочва днес в заглавие, че терористичните нападения, извършени по случаен принцип, винаги са били най големият проблем за британското контраразузнаване МИ5. Вестникът констатира, че Великобритания се изправя пред ново поколение ислямски екстремисти, които на практика не могат да бъдат разкрити предварително.


"Дейли телеграф" признава, че след атентатите в столицата на 7 юли 2005 г., отнели живота на 52-ма човека, британската полиция и службите за сигурност са имали неколкократно успешни акции срещу терористи. Но е налице постоянната заплаха от терористи, действащи като вълци единаци, наричани "Найк терористи" заради рекламното лого на компанията за спортни артикули - "Просто го направи" (Just Do It).


Естеството на новата заплаха е, че тези атаки идват отникъде, без мрежа или очевиден заговор, така че МИ5 или полицията да могат да ги предотвратяват, констатира вестникът.


През 2005 г. Рошанара Чудри бе намерена за виновна в опит за убийство на депутата Стивън Тимс при нападение с нож в избирателния му окръг. Установено, че нападателката сама се е радикализирала. По-рано тази година група терористи от Бирмингам за малко не успя (поради собствена некомпетентност) да атакува митинг на Английската лига за защита. Те пристигнали късно на набелязания митинг и били спрени от пътен полицай в кола без застраховка, а в колата били намерени ножове, огнестрелни оръжия и самоделни бомби, припомня "Дейли телеграф".


Заплахата от възникване на терористи единаци във Великобритания е нараснала драматично с появата на проповедника Ануар ал Аулаки. Неговите проповеди на английски език, разпространявани по интернет, насърчават последователите му да извършват навсякъде всякакви нападения под мотото "Просто го направи". Аулаки бе убит през 2010 г., но влиянието му още е налице и почти всеки фанатик, осъден за терористичен заговор в Обединеното кралство, е бил вдъхновяван от него. Миналата година генералният директор на МИ5 Джонатан Евънс предупреди, че една от най-големите заплахи за Великобритания идва от "самотни актьори", припомня "Дейли телеграф".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей