Свързани новини

20.05.2013 14:25

Погнаха Здравната каса

Видян 1524 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за защита на конкуренцията погна Националната здравно-осигурителна каса заради практиката да плаща, независимо от нуждите, само най-евтините медикаменти. Според мотивите на заведеното от антимонополния орган дело, това е дискриминация и нарушаване на европейските разпоредби.
Хаосът в Здравната каса, управлявана от бившия депутат от ГЕРБ д-р Цеков, замесен в скандала Мери Джейн за узаконяване на наркотиците и тяхната реклама в медиите, е тотален. Последният удивителен случай, който ни стана известен е от уикенда.


Оказва се, че Касата отказва да плаща ваденето на кърлежи от деца. В момента случаите са десетки на ден само в София. Поради факта, че болниците не могат да извършват процедурата, те пращат пациентите в частни клиники. Бизнесът върви добре, защото за отстраняването на опасните насекоми се заплащат 25 лева, проучи 19’. Родители, които не могат да си позволят подобна сума, както и техните деца в една нация, която застарява със страшна сила, са оставени на произвола на съдбата. Касата не поема и задължителните след махането на кърлежите изследване за Лаймска болест – още 9 лева. В сметката трябва да се сложат и такситата между различните болнични заведения. Общо поне 50 лева струва „удоволствието”.
След аларма от страна на бТВ и 19’ НЗОК поне ще индексира парите за онкоболниците. Както стана известно, човеколюбците, създали тазгодишния бюджет на държавата са свили с 19% разходите за болните от рак, при положение, че броят им се увеличава. По тази причина, поради растящите цени на скъпите медикаменти за тях, специализираните заведения се ожалиха, че са пред фалит и реално ще изхарчат финансирането си още на полугодието. След медийния вой, калинките от Касата все пак ще се погрижат поне частично недостигът на средства да бъде компенсиран, но това няма да стане наведнъж, а на порции, за да бъде достатъчно унизително за лекарите и пациентите и да им се образува психически тормоз.
В същото време е съвсем реална опасността заради шикалкавенето с парите на онкоболниците, служебното правителство да закрие клиниката за лечение от рак във втория по големина град в България – Пловдив. Ако това се случи, а вероятността е много голяма, въпреки фронта, осъществен от БСП, софийската онкология ще се претовари. Така и индексираните й посредством анекси пари няма да стигнат.
Напомняме, че в същото време половината от дълговете на цялата болнична система се дължат на Военна болница, но вместо да си наложи икономичен режим, тя продължава да бъде черна дупка за държавни разходи, понеже се ползва с политически и друг чадър.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

водолей