Свързани новини

17.05.2013 12:44

3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно

Видян 1549 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България отбелязва Световния ден на хипертонията. За осма поредна година в страната ни ще се проведе Национална кампания, целта на която е да се повиши информираността на обществото за причините за появата на високото кръвно, което засяга все повече млади хора, а вече и деца. По данни на Българската лига по хипертония 30 на сто от българите и 3,5% от децата у нас страдат от високо кръвно, а всеки трети от тях не се лекува.


Тази година кампанията се провежда под мотото: „Нормално кръвно налягане - нормален сърдечен ритъм" и е с акцент върху предсърдното мъждене, което представлява неритмичен пулс, съчетан с неприятно усещане. Това е най-честото и най-рисково ритъмно нарушение, причинено вследствие на високото кръвно, пояснява председателят на Българската лига по хипертония проф. Светла Торбова: „По наши проучвания в България около 4% е честотата на предсърдното мъждене, диагностицирано при 70-годишните, а при високо рискови пациенти с хипертония с предсърдно мъждене са 19,4%".


Специалистите са категорични, че при пациентите с предсърдно мъждене има до пет пъти по-голям риск от инсулти и два пъти по-висок риск от смъртност.


„Това, което ще се направи на 17-18 май, това е разкриване на 10 пункта в страната. В София ще бъдат разкрити четири, на които пунктове ще се измерва артериалното налягане, но с нова техника, която дава възможност освен да се измери кръвното налягане, да се регистрират и налични нарушения в ритъма - аритмии, които за много хора не са известни", добави д-р Торбова.


В столицата днес пункт ще бъде разположен пред Народния театър на мястото на Мавзолея, а утре гражданите ще могат да се изследват и информират и в Южния парк от страната на бул. „Гоце Делчев," в парка „Заимов", както и в градинката срещу Халите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Последвайте интуицията си

Ако днес почувствате необходимост да се оттеглите и