Свързани новини

16.05.2013 14:46

Абсурдистан: Победителят в изборите ще иска касиране

Видян 2088 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мислехме, че сме се нагледали на чудеса в най-новата история на България, но днес отново бяха задминати всички рекорди. Лично Бойко Борисов обяви, че победилата на изборите партия ГЕРБ щяла да поиска касиране на изборите.


Напомняме, че в деня на изборите пак Бойко Борисов обяви, че ще признае резултатите, каквито и да бъдат и ще поздрави победителя. Важно е да се знае, че ГЕРБ няма как да иска това от Конституционния съд. След свикването на парламента трябва да се направи подписка. Тя трябва да включва поне 48 депутати и тогава, ако прецени, висшият орган на законността може евентуално да я разгледа. Това обаче не е сигурно, понеже такъв иск би бил в разрез с член 149 на българската Конституция. Разпоредбата в него предвижда касиране на избор на конкретен народен представител. Не на цял парламент. Това е направено с цел да се пази държавата и държавността.


В задачата се пита – има ли един нормален юрист в ГЕРБ и един читав пиар, който да обясни това, преди да се изрича в публичноото пространство, защото отправено така, посланието не говори за висока правна култура, категорични са експертите.


 Изключително авторитетният юрист и бивш председател на българския парламент професор Огнян Герджиков заяви по този повод пред БГНЕС: „Няма никакви аргументи да се иска касиране на изборите. Според моите разбирания като юрист няма сериозно нарушение, което да налага подобно решение на Конституционния съд. Ако бях член на Конституционния съд, не бих погледнал сериозно на такова искане”.


Прокуратурата, където работят само юристи, също обяви, че няма защо да се иска касиране и го направи ден по-рано.


В същия дух се изказа за пореден път и президентът, който ден по-рано обяви, че няма причина да се касират изборите. Росен Плевнелиев заяви: „Задача и отговорност на политическите сили е да определят формулата, по която ще работи следващият кабинет.  Не мога да задавам насока на предстоящите преговори между тях, но национално отговорната позиция изисква бързо да бъде съставено правителство”.


Същевременно Борисов обяви, че въпреки всичко ще предложи състав на кабинет. Той подчерта на първата пресконференция на ГЕРБ след вота на 12 май, че в този проекто състав на правителство няма да участва Цветан Цветанов. Той щял да си свали имунитета, „за да излезе истината наяве”. Напомняме, че точно преди 7 дни Цветанов беше призован за това от лидера на БСП Сергей Станишев, който започва дело срещу него за клевета по гражданския и за набеждаване по наказателния кодекс във връзка с обвинения на бившия вицепремиер към политическия му опонент. Освен това, имунитетът на Цветанов официално бе поискан и от главния прокурор три дни по-рано, но във връзка с незаконните подслушвания на български и, вероятно, европейски политици, на бизнесмени, журналисти и още неизвестен брой хора.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Деца висят от кран на изоставен строеж

Деца висят от кран на изоставен строеж

Деца висят от крана на замразен строеж в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да