Свързани новини

14.05.2013 17:31

Оневиниха лекарите от Горна Оряховица, набедени от Цветан Цветанов

Видян 1327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Точно два дни след изборите прокуратурата в Горна Оряховица обяви за невинни лекарите, набедени за "убийци" от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов преди две години, предаде Mediapool. Прокуратурата разполага още от началото на април със заключенията на деветорната съдебно-медицинска експертиза, според която разследваните медици нямат вина за смъртта на новородено в местната болница. Тогава наблюдаващият прокурор по делото Светослав Калчев обясни, че не желае да говори по случая. Делото доби национална известност поради факта, че Цветанов чете пред парламента разсекретени СРС-та, доказващи, според него, вината на лекарите преди какъвто и да е съдебен процес.


Още по-скандално е, че самото дело е прекратено на 8 май, четири дни преди вота, а от прокуратурата съобщиха официално за решението си на 14 май. Междувременно Цветан Цветанов спечели изборите във Велико Търново като водач на листата на ГЕРБ.


От съобщението на прокуратурата става ясно, преждевременно починалото недоносено бебе е било в състояния на "висока мозъчна смърт" веднага след раждането, но е проявявало признаци на живот. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност. Впоследствие те са записали случая като аборт, а не като раждане и не са изпратили трупа за аутопсия, но тези техни грешки не означават, че са убили детето, защото то е било мъртвородено.


Две години обвинението мълча в услуга на бившия вътрешен министър


Скандалът, станал популярен като "бебето от фризера", започна през декември 2010 г., когато Цветанов чете от трибуната на парламента стенограми от СРС-ата на разговори между лекарите от Горна Оряховица - Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и шефа на родилното отделение на местната болница Димитър Сотиров.


Лекарите са били подслушвани във връзка с разследване за длъжностни престъпления в болницата. От разговорите им Цветанов научава за смъртта на недоносеното дете на 17-годишна ученичка. Той решава да направи национално достояние шокиращи реплики от разговори между медиците, които според него доказват, че бебето е умишлено умъртвено.


Лекарите твърдят, че плодът е бил мъртвороден. Те обаче са арестувани показно и държани няколко дни в следствието. Ден след ареста Цветанов влезе в ролята на последна съдебна инстанция и сам им произнесе присъдата от трибуната в Народното събрание - "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс".


Първите спорни действия на прокуратурата започнаха веднага след тези разкрития. Държавното обвинение поръча петорна (с участието на петима лекари) експертиза, които обявиха, че бебето е мъртвородено.


Поръчана бе нова, този път деветорна експертиза, която бе готова през юли миналата година. Прокуратурата във Велико Търново обаче не прие и този документ и не прекрати делото, защото един от деветимата лекари не се бил подписал. Още близо година бе нужна, за да се вземе този подпис. Въпреки че всичко бе ясно и подписано месец и половина преди изборите, окончателно решение за прекратяване на делото бе обявено два дни след тях. Въпреки всичко засегнатите лекари получават възможност да съдят Цветанов за неговите изявления.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще