Свързани новини

09.05.2013 10:35

Москва чества Деня на победата, Европа също празнува

Видян 1721 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На Червения площад в Москва започна военният парад по случай 68-ата годишнина от победата във Великата Отечествена война. В тържеството участват над 11 000 войници и офицери от частите и съединенията на въоръжените сили на Русия и други силови структури, както и курсанти от военните висши учебни заведения, предаде ИТАР-ТАСС.
Командващ парада е главнокомандващият Сухопътните войски генерал-полковник Владимир Чиркин. Приема парада министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу.



Парадът започна в 10.00 часа московско време (09.00 часа българско) с тържественото изнасяне на флага на Руската Федерация и на Знамето на победата.
На централната трибуна се намират президентът на Русия и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, ветерани от войната, представители на обществени организации, многобройни чуждестранни гости.



Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. На днешната дата преди 63 години френският министър на външните работи Робер Шуман прави стъпка към създаването на Европейския съюз. На 9 май 1950 г. Шуман призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация".

Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. Това предложение остава в историята като Декларацията на Шуман и се приема за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

Думите на Шуман, че "Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност", се приемат като основополагащи за днешна обединена Европа. Речта му е вдъхновена от идеите на френския държавник и икономист Жан Моне.

Френското предложение се приема с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и през април 1951 г. те подписват договор, с който учредяват първата европейска общност - Европейска общност за въглища и стомана.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейската общност на свое заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес този ден символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. В България Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират серия от събития. Подробна информация за всички празнични събития, посветени на Деня на Европа, можете да намерите на сайта на Информационното бюро на ЕП в България.
На 9 май в 10:30 часа в Националния археологически музей се провежда дискусия "Това е нашата Европа: Kак да бъдем активни граждани?". Ще бъдат представени на инициативите, организирани от Представителството на Еврокомисията и от Информационното бюро на Европарламента в България, по случай Европейската година на гражданите, като и ще се проведе ученическо състезание – викторина по европейски теми.
 
В 12:50 ч. децата ще излязат пред музея и заедно ще формират надпис "Важна е Европа, важен си ти!", за да подчертаят важността на Европейската година на гражданите. Ще има възможност за снимки за представителите на медиите.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец