Свързани новини

06.05.2013 09:54

Гергьовден е - 200 000 семейства празнуват

Видян 1430 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България чества Гергьовден. Освен че около 200 000 семейства чакат гости за именик, на 6 май се чества Денят на храбростта и Българската армия, а Каварна, Русе, Тервел, Бяла, Поморие и Якоруда си имат градски празник. Празнуват българските овчари, професионален празник е и на всички, които се занимават с етнография. Ромите пък почитат Св. Георги цели три дни на трапезета за Едерлез. "Наздраве" ще има в домовете на Георги, Гергана, Галя, Галина, Галин, Гана, Ганчо, Ганка, Гинка, Гергина, Гиргин, Гюро.


Тържествата в София ще започнат с церемонията-спектакъл „Искри”, в която участват военнослужещи от Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър, съобщиха от Министерството на отбраната. Пред паметника на Незнайния воин в София ще започне празничен водосвет на бойните знамена и знамената-светини, който ще бъде отслужен от патриарх Неофит. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини. Военният парад ще започне в 10.00 ч. на пл. „Княз Александър I” в София. В него ще участват над 500 военнослужещи от Българската армия. В седем представителни блока ще преминат военнослужещите от Военната академия „Г.С. Раковски”, Националната гвардейска част, участниците в мисии и операции по поддържане на мира, военнослужещите от Сухопътните войски, Военновъздушните, Военноморските сили и Съвместното командване на силите. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини - Самарското знаме, знаме на Стиляна Параскевова, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 1-ви конен полк, знаме на 15-ти Ломски полк, знаме на 13-ти Рилски полк, знаме на 24-ти Черноморски полк, знаме на 25-ти Драгомански полк. Командващ парада ще бъде командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на караула пред Президентството.  Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на водосвета на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия на 6 май - Деня на храбростта и празник на армията. Държавният глава ще положи венец на Паметника на Незнайния воин в София. По-късно президентът ще приеме военния парад на представителните части на Българската армия по повод празника.


Цветен Георги води лятото


Народът разделя годината на два цикъла: летен – от Гергьовден до Димитровден, и зимен – от Димитровден до Гергьовден.


От Гергьовден започва новата скотовъдна година, доенето на млякото, клането на агнета, подновяването на трудовите договори. Срещу Гергьовден и на самия празник се извършват множество обичаи и обреди, целящи да подсигурят здравето на хората, приплода на животните и опазването на основния животински продукт – млякото.


Централен момент в обредността е задояването на овцата, която първа се е обагнила през годината. Тя се окичва с венец от къпина, глог, здравец, коприва, завързани с червен конец. Същият венец се окачва и на вратата на кошарата. Задояването на млякото прави млада жена, във фертилна възраст. На менчето, в което се дои млякото се привързва китка цветя с червен конец. Първа запива млякото млада жена, за да се раждат женски агнета. На Гергьовден за пръв път се приготвя и прясно сирене, което не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете. То също се окичва със зеленина: чесън, бук, глог, коприва. Тревите, цветята, разлистените клонки заемат съществено място в гергьовденската обредност. Това е начин да се пренесе по имитативен път силата на зелената растителност, жизнеността на природата върху човека и животните. Затова в утрото на празника къщите, градините, стопанските помещения осъмват окичени с букови клонки, с клонки от разцъфнала ябълка или друго плодно дърво.


Наред с обичаите за здраве и плодородие се извършват и обреди за прогонване на злото, което може да повлияе зле на животните и да отнеме плодовитостта и млечността им. Народът упражнява защитна магия чрез използване на растения и храсти, покрити с тръни и бодли, жилещи и лютящи, със силна и натрапчива миризма – чесън, коприва, глог, къпина. Свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова хората казват, че по Гергьовден всяка капка е жълтица. Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а жени, които нямат деца, ако се отъркалят по голо в сутрешната роса, ще заченат.


Ромите на трапезата 3 дни


Гергьовден и за ромите е един от най-големите празници. Те го наричат Едерлез. Празникът трае 3 дни и задължително във всяка къща се коли агне, а от него се раздава и на съседите. Празнуването при ромите е свързано с вярването, че Свети Георги ги спасява от смърт. Легендата гласи, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но пристигнал Св. Георги на бял кон, убил змея и ги спасил. На трапезата се слага баница и се пали свещ. Връзват се люлки, на които децата и момите се люлеят, гадае се за бъдещето.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден