Свързани новини

30.04.2013 12:01

Драгомир Стефанов: Икономически растеж се постига с интелигентна работна сила

Видян 3391 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Г-н Стефанов, икономическата или кризата на ценностите създават повече проблеми на страната?
Кризата в България е икономическа, политическа и демографска. Икономическа и политическа кризи сме преживявали неведнъж и сме се научили да излизаме и от двете. За мен много по-сериозна  демографската, а в последните години политиците не й обръщат достатъчно внимание. Тя води и до все по-ниското ниво на образованието в страната. Анализите сочат, че през 2030 г. близо 30% от работната сила в България ще бъде от ромския етнос, а той най-често е неграмотен. В това мое изказване няма расизъм, а сериозно притеснение за липсата на образование у тази част от българските граждани. В същото време непрекъснато си говорим, че държавата се нуждае от устойчив икономически растеж. А той може да се постигне само по два начина: или чрез увеличаване броя на населението, или чрез подобряване на производителността на работната сила. Ръстът до 2008 г. се дължеше основно на преките чуждестранни инвестиции. Външните вложители обаче идват, когато има подем в икономиката и си тръгват при първите прояви на криза, като я задълбочават още повече.

Как може да се подобри демографската картина – държавата да стимулира раждаемостта ли?
Ясно е, че в близките години няма да имаме ръст на население – такава е тенденцията в цяла Европа. В дългосрочен план единственото, което може да доведе до устойчив икономически растеж, е повишаване на производителността на труда. Категорията, по която сме на последно място в ЕС. Българите се чудят защо доходите им са 6-7 пъти по-ниски от средните в Европа. Причината е в ниската производителност на труда. А повишаването й може да дойде само от образованите хора. Затова трябва да се стремим да повишаваме квалификацията на зрялото население в трудоспособна възраст и преди всичко на младите.

По-доброто образование не е ли въпрос на личен избор?
Не само, то има и политическо измерение. Основният акцент в програмата на коалиция СДС е да се повиши рязко финансирането на този сектор и той да достигне до 6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Без осигуряването на средства, няма да се получи промяна в образованието. Вторият ни ключов приоритет е системата на средното образование да бъде обърната така, че в центъра да се постави учителят. Възнагражденията на преподавателите са ниски, а от там и самочувствието, с което подготвят бъдещите поколения за живота. Отнети са почти всички възможности на учителя да стимулира и санкционира учениците, за да израстват не само образователно, но и морално. Реално борбата е само за по-голям брой деца, за да се осигури финансиране. Учителите са принудени да пускат всички да преминат в горните класове, за да има средства за учебното заведение. Това са пагубни за образованието изкривявания, които компрометират и нивото на работната сила и производителността на труда. Реформите в образованието обаче, дават резултат след доста години. Точно заради това политиката в образованието трябва да е с 20-30-годишен хоризонт. Нужен е широк обществен и политически консенсус.

Как може да стане това?
Като учителят не зависи от броя ученици, а от качеството на своята работа и резултатите от обучението. Необходимо е рязко увеличение на заплатите на преподавателите, за да се върне професията достойнството и да се стимулира високо качество на подготовката на децата. Не мога да си представя как беден и комплексиран човек ще изгражда хармонични личности. Трябва да се даде и по-голяма свобода на учителя, защото сега той не може да направи дори по-сериозна забележка на учениците и те правят в час каквото си искат. Пропуските в подготовката и възпитанието вече се усещат и в университетите. Вместо да преподаваме лекциите си, ние започваме да ги обучаваме на добро поведение – че не бива да говорят по телефона по време на лекция, че трябва да са прилично облечени, защото се намират в университет, а не в дискотека, че е недопустимо да влизат в аудиторията след преподавателя и да си тръгват преди него.

Какво трябва да направи следващото правителство, за да стимулира развитието на националното стопанство?
В съвременната икономика държавата не може да е генератор на процесите. Тя може да даде свобода на бизнеса. През последните 4 години държавата мачкаше средното и дребно предприемачество в стремежа си да монополизира най-много сектори. Това е погрешна политика. Ние предлагаме колкото може повече разрешителни режими да станат уведомителни. Държавата трябва да се намесва, когато открие нарушение. Правителствата трябва да създават комфортна среда за развитие на бизнес. Когато реши да инвестира, всеки предприемач прави анализ как ще се развива икономиката през следващите 5-6 години и дали ще възвърне вложенията си. Затова се нуждае от устойчива среда – да знае какви ще са осигуровките, данъчните ставки, таксите. Последните години държавата непрекъснато излъчваше сигнали на лутащ се слепец. Става сутринта премиерът и докато прави тоалета си, измисля нещо, до обяд го съобщава на медиите, до вечерта е шокирал половината бизнес, а след няколко дни дава крачка назад, защото някой специалист му е внушил, че решението е погрешно. При човешкия организъм стресът води до падане на имунната защита и до рак. Същото се получава и при бизнеса, когато държавата често променя правилата на играта. Когато се гласуват нови данъчни ставки, те трябва да влизат в сила най-малко 12-16 месеца по-късно, за да има възможност бизнесът да се настрои. Коалиция СДС гарантира стабилна среда и предсказуемо бъдеще за бизнеса и за хората. Вярвам, че гражданите ще направят правилният избор.
Как ще коментирате събитията от последните дни? Всеки ден избухва нов политически скандал със СРС-та.
Това е традиционен ченгеджийски опит да се превърне вота от рационален в емоционален. Учудвам се на способността на политическата класа у нас да отвращава избирателя. Доверието в институциите е на критично ниско ниво и според мен това не е случайно. Ескалацията на записи в последните дни само доказва тезата, че службите у нас са разграден двор и всеки, който е управлявал през последните 15 години, може по всяко време да активира свои канали за информация в определена посока. Тези служби реално не работят, за да уличават управляващите в престъпления по служба, а събират информация, с която да ги държат зависими. Това са дълбоко порочни практики, характерни за периода от преди 1989 г. Точно по тази причина в кандидатските листи на коалиция СДС няма бивши агенти на ДС.
Проверката на Комисията по досиетата установи, че вие сте единствената коалиция, която може да се похвали с този факт.
Така е. Ние сме единствените на тези избори, които можем да заявим, че знаем какво и как трябва да се направи, за да бъде отново спасена демокрацията у нас. В нашите листи няма зависими хора и това ни дава увереност, че можем да реализираме своята програма за ясно дясно управление на страната. СДС вече на два пъти е доказвал това през 90 и 97 година. Надявам се, че хората ще ни гласуват доверие и на 12 май с номер 10 в интегралната бюлетина.

Драгомир СТЕФАНОВ
е роден на 22 март 1980 г. в Бургас. Завършил е Икономическия техникум в родния си град, а след това финанси в УНСС в София. Доктор по икономика, асистент и преподавател в катедра „Икономика на недвижимата собственост”. Работил е като инвестиционен консултант, брокер на недвижими имоти и в Столична община. Кандидат-депутат в 23 МИР София на Коалиция СДС от квотата на движение „Гергьовден”.


автор: ТАНЯ ИВАНОВА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...