Свързани новини

30.04.2013 10:40

ФБР взе ДНК проби от вдовицата на бостънския терорист

Видян 1260 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Върху останки от едно от двете взривни устройства, използвани за терористичните нападения по време на Бостънския маратон, са намерени следи от женска ДНК, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".


Според полицейски източници, запознати с разследването на двата взрива, все още не е установено на кого принадлежи намерената ДНК и означава ли тази находка, че жена е помогнала на братята Царнаеви за осъществяването на терористичния акт.


Според "Уолстрийт джърнъл" съществуват няколко възможни обяснения - например генетичният материал може да е на продавачка от магазина, която е продала на терористите материалите за изготвянето на бомбите. Или на взривното устройство може да е попаднал случайно нечий косъм.


Снощи следователи от ФБР са били в дома на вдовицата на Тамерлан Царнаев - 24-годишната Катрин Ръсел, предаде Асошиейтед прес. Те са взели проби от нейна ДНК, за да го съпоставят с откритата върху взривното устройство.


Освен това агентите на ФБР изнесли от дома на родителите на Ръсел в град Норт Кингстаун (щата Роуд Айланд), където живее и тя, няколко чанти.Катрин Ръсел се запознава с Царнаев в нощен клуб. След известно време тя се отказва от учението си в университета Съфък в Масачузетс, приема исляма и се омъжва за Тамерлан през юни 2010 г. Скоро им се ражда дъщеря Захара, която сега е на три годинки.


На 15 април в центъра на Бостън в интервал от 12 секунди прогърмяха два взрива. Загинаха трима души и над 260 бяха ранени. Американските власти са уверени, че организатори и изпълнители на взривовете са братята Царнаеви - Тамерлан и Джохар, които са от чеченски произход. Тамерлан беше убит в престрелка с полицията, а Джохар беше ранен и арестуван.


В момента той е държан в затворническия медицински център в Девънс, недалеч от Бостън, в единична килия под 24-часово наблюдение. Миналата седмица срещу него бяха повдигнати обвинения в масово убийство, за което може да получи доживотен затвор или смъртна присъда.


Негов адвокат ще бъде известната американска юристка Джуди Кларк, специализирала в защитата на подсъдими, заплашени от смъртно наказание. Кандидатурата й като член на защитата на Царнаев беше одобрена от съдията по делото Мериан Боулър.


Аадвокатката от Сан Диего Джуди Кларк е спасила от електрическия стол редица известни подсъдими. Сред нейните бивши клиенти са математикът Тед Качински с прякора "Унабомбър", който изпращаше по пощата писма бомби, Сюзан Смит, удавила двете си малки деца през 90-те години, Джарет Лофнър, който откри стрелба по време на среща с избиратели и рани представителката на Конгреса на САЩ Гейбриъл  Гифърдс в град Тусон, щата Аризона, както и християнинът терорист от олимпиадата в Атланта Ерик Рудолф, предаде БТА.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но