Свързани новини

29.04.2013 13:52

Биволъ хвана бъг в софтуера за изборите

Видян 1804 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В софтуера на “Информационно обслужване” за преброяване резултатите от изборите е заложен бъг, който позволява тяхното фалшифициране.


Това твърди сайтът “Биволъ” като се позовава на хакери, които са копирали строго секретния код на “Информационно обслужване”, за който държавата плати 1 687 896 лева. Кодът беше засекретен, въпреки протестите на неправителствените организации, интересуващи се от прозрачността на изборите, които още тогава предупредиха, че пресмятането на резултатите се прави по непрозрачен начин.


Методиката беше приета от ЦИК по възможно най-непрозрачния начин: в нощта на 15 срещу 16 март 2013г. (петък срещу събота), в 23:16 часа, с решение No 2163-НС. Срокът за обжалване на решението беше 72 часа (включвайки два почивни дни), припомня сайтът.


Грешката е заложена в разпределението на мандатите в отделните райони. Ако законът се спази точно, компютърната програма ще изпадне в безкраен цикъл. Така ще се окаже, че ЦИК трябва да вземе решение за всички спорни мандати, без да е предвидена процедура как да стане така, твърдят математици, към които “Биволъ” се е обърнал за коментар по изтеклия наяве секретен код. Така ЦИК, в която ГЕРБ има 40% от членовете й, ще разпредели по свое усмотрение коя партия в кой район да вземе мандат.


Само преди месец неправителствени организации разкриха гаф в методиката на ЦИК за пресмятане на резултатите, който позволяваше на партии да вкарат депутати и без да са минали 4%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик

Това е ден за творческа изява и емоционален изблик.