Свързани новини

29.04.2013 12:52

24 045 тона изчистен боклук в „Да изчистим България за един ден!”, софиянци са най-големите чистници

Видян 1456 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 375 000 българи излязоха навън на 20 април, за да се включат в националната акция за почистване. Тази година организираните доброволци в инициативата „Да изчистим България за един ден!” са с 52 000 повече от 2012 г. В тази статистика не влизат десетките хиляди граждани, които почистиха около дома си или на местата, на които си почиват. От лицето на България изчезнаха 1 494 замърсени зони и 2 136 незаконни сметища.


Вече са обработени и окончателните данни от извозването на боклука. Тази година доброволците са изчистили 24 045 тона боклук, с 2 000 тона по-малко, отколкото през 2012-та. Най-много отпадъци са събрани в областите София, Пловдив, Варна, както и в по-малки населени места като Перник и Пазарджик.


„Днес България е по-чиста благодарение на всички, които вярват, че промяната зависи и от нас самите. Националното почистване на 20 април не е краят на кампанията. За нас тази инициатива остава във фокус през цялата година. bTV ще продължи да изпълнява своите най-важни функции - да подкрепя гражданските инициативи, свързани с опазването на околната среда, да дава гласност на добрите практики и да възпитава ценностите, които ще скъсят пътя към крайната цел на кампанията. А тя е да се научим да пазим България чиста, всеки ден”, коментира Вики Политова, председател на УС и Генерален директор на bTV Media Group.


Тази година най-много граждани излязоха да почистят София град (31 455), София област (30 820), област Пловдив (28 855), както и отличниците от 2012-та – областите Бургас (28 441) и Силистра (24 196). Акцията получи голяма подкрепа и от общо 3319 фирми и ведомства в цялата страна, от 1703 училища и 780 неправителствени организации. Десет области отчитат двойно по-висока активност спрямо 2012-та - Пловдив, Благоевград, Пазарджик, Шумен, Русе, Перник, Смолян, Габрово, Добрич и Силистра. Силистра е и с най-висока активност, като там излязоха да почистят 20% от всички граждани на областта. Следват Софийска област с 12% и Враца с 10% активност.


Анализът на резултатите от специалната карта на daizchistim.bg показва, че около 2000 замърсени места, маркирани през 2012, са се запазили чисти и само 40 са били повторно замърсени. От общо 1 494 зони, маркирани тази година, най-много са почистени в София град, Варна, Велико Търново и Пловдив. Мръсните зони са с 1000 по-малко от миналата година, за сметка на това отбелязаните и вече почистени незаконни сметища са четири пъти повече спрямо 2012 г. Най-много сметища са премахнати във Видин, Бургас, Софийска област и Шумен.


В световната акция за почистване Let’s Do It World! до момента са се включили близо един милион доброволци в Белгия, част от Индия, Португалия, Камбожда, Уганда, Гърция, част от Канада, Монголия, Хърватия, Украйна, Ливан, Испания, Латвия, Литва, Швеция и България. През май за един ден ще чистят Eстония, Турция, Босна и Херцеговина, Аржентина, Косово и Ел Салвадор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни