Свързани новини

26.04.2013 14:17

Спират лотарията за зелена карта?

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ обмислят да сложат край на лотарията със зелените карти. От 2017 г. властите може да издават разрешителни за пребиваване въз основа на точкова система, която позволява на най-квалифицираните да бъдат оценени най-високо и да избегнат опашките за чакане, посочва АФП.


Ако сте чуждестранен компютърен специалист с добро ниво на английски, живеещ в САЩ с редовна виза, но неспонсориран от работодателя си, то тогава новата система би могла да реши проблемите ви.


АФП посочва, че става дума за проект за реформа, който се дискутира в американския Конгрес и


може да бъде одобрен до лятото.


При предоставянето на разрешително за пребиваване на базата на точковото оценяване ще бъдат взети предвид 10 критерия. Диплома за бакалавър дава 5 точки, магистратура - 10 точки, докторантура - 15 точки.


За всяка година професионален опит дават от 0 до 3 точки, а в зависимост от нивото на професионалния опит точките могат да достигнат максимално 20.


Ако сте програмист, компютърен специалист, създател на софтуерни продукт, това ви гарантира 10 точки. Ако имате 80 или над 80 точки на теста TOEFL, получавате още 10 точки. Ако работата ви отговаря на дипломата ви за образование, получавате между 8 и 10 точки.


Хората под 25 години получават 8 точки, тези между 25 и 32 години - 6 точки, а тези между 33 и 37 години - 4 точки.


Хората над 38 години остават без точки за възраст.


За бизнесмени, които имат поне двама служители и се нуждаят от разрешително за пребиваване, точките са 10. За човек с брат или сестра с американско гражданство или с женено в САЩ дете, което да е над 31 години, точките са 10. Ако участвате в дадено дружество, получавате 2 точки. Пет точки се отпускат на гражданите на страни, от които няма имигрантска вълна към САЩ, което изключва от групата например Мексико, Китай или Индия.


На теория максимално могат да се спечелят 100 точки.


От 2017 г. ще бъдат раздавани 120 хил. зелени карти въз основа на различните критерии.


Ако вашият резултат по системата за точкуване е сред най-добрите 60 хил. кандидати, сигурно е, че ще получите зелена карта.


Втора група от 60 хил. зелени карти ще се раздават според критерии, които фаворизират по-слабо квалифицираните имигранти в сектори като строителството или ресторантьорството.


Новата система ще влезе в сила от октомври 2017 г., при условие че това лято бъде приет законът. С годините броят на зелените карти може да нарасне до 250 хил.


В момента, ако сте учили само четири години или ако вашият работодател не иска да ви спонсорира, вие сте притиснати до стената, казва американският адвокат Грегъри Сискинд, специализирал се в имиграционните процедури. Точковата система ви позволява да не зависите повече от работодателя си, когато искате зелена карта, и за мнозина това ще бъде


синоним на свободата.


До тази година ежегодно се организира лотария за 55 хил. зелени карти, но републиканците винаги са се опитвали да премахнат тази система, която не прави подбор между квалифицираните и неквалифицираните имигранти.


Освен точковата система реформата предвижда "освобождаване на квотите" за зелени карти за учените и за изключително квалифицираните работници, както и за завършили американски университети.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата