Свързани новини

25.04.2013 17:49

Гръцката полиция разплете мрежа за търговия с лекарства през България

Видян 1538 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гръцката полиция арестува 11 служители на фармацевтични компании, лекари и аптекари за нелегален износ на лекарства за ин витро чрез фирма в България. Те са замесени и в трафик на яйцеклетки.


Ръководителят на престъпната мрежа е турчин, който е арестуван заедно с още 10 души. Мрежата е разследвана от октомври 2012 г., съобщиха БНР и БНТ.


Задържани са двама братя лекари от Солун, собственици на клиника за ин витро оплождане, шефове на фармацевтични компании и аптекари. Двама души се издирват.


Групата е изнасяла повече от пет години незаконно към България лекарства на контролирани цени, купени с измама в Гърция. Основната дейност се е извършвала от компания, регистрирана от гръцки лекар в България. Чрез българската фирма са се изнасяли нелегално лекарства, както за български клиники, така и за други страни от Европа, но на по-високи цени.


"Ключовата фигура в мрежата е доктор в България, който притежава компания в България с клон в Атина. Цялата дейност се е координирала от там", твърди Теодорос Флоратос, шеф на финансовия отдел на полицията.


Организацията е внасяла нелегално от Турция медикаменти за асистирана репродукция, продавани после в центрове в Гърция без разрешението на властите и без да се плащат данъци.


Част от тези медикаменти са се използвали в солунска клиника. Там са се инжектирали на бедни източноевропейки. Жените са продавали яйцеклетки срещу 1000 евро, използвани за желаещи за процедури ин витро.


Даряването на яйцеклетки в Гърция е разрешено.


Нелегалният износ е ощетил гръцката здравна каса с милиони евро чрез  фалшивите рецепти и лекарствата, които са продавани на много по-високи цени в чужбина.


Само в Солун досега са открити 400 фалшиви фактури за лекарства над 100 хиляди евро, а в малкия град Триполи два фармацевтични склада са с глоба за 12 милиона евро. Две аптеки на остров Родос са изнесли чрез регистрираната в България фирма лекарства за 100 000 евро.


Агенцията по разследване на данъчните измами и полицията в Гърция продължават проверките из цялата страна на складове за лекарства и аптеки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на