Свързани новини

16.04.2013 12:14

Утре започва мега процесът за дефектния силикон на ПИП

Видян 8423 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетгодишна измама, 300 000 пострадали жени от цял свят, някои от които с разбит живот, мегапроцесът по скандала с дефектните гръдни протези на френската компания ПИП започва в Марсилия (Южна Франция) с близо 5000 ищци, предаде АФП.


До 17 май петима ръководители на бившата френска компания Поли имплант протез (ПИП) трябва да свидетелстват за тежка измама и мошеничество. Имплантите на компания били пълни със силиконов гел, който водел до висок риск от скъсване на протезата.


За момента не е установена връзка между дефектния гел и някои случаи на рак. Главният подсъдим по делото, създателят на ПИП Жан-Клод Мас, успя в началото на новия век да превърне своята компания в третата най-голяма в света за силиконови импланти.


Преди избухването на скандала през 2010 г. заводът на ПИП в Сейн-сюр-Мер изнасял 80% от продукцията си в над 65 страни, повечето от които от Южна Америка (Венецуела, Бразилия, Колумбия, Аржентина), над 50% от продажбите през 2009 г. Западна Европа (Испания, Великобритания, Швеция, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Швейцария) беше другият голям регион за износ – 27-28% от продукцията. Дефектните силиконови импланти достигнали и до Източна Европа (България, Унгария, Русия, Беларус, Полша, Чехия) с 10% от продукцията през 2009 г.


Компанията продавала също в Иран, Турция, Израел, Сирия и ОАЕ (8,1% през 2009 г.), както и в Австралия, Тайланд, Япония, Сингапур и Китай. Над 5100 ищци бяха регистрирани в края на март, от които около 4900 са французойки. Прокуратурата счита, че около 10% от тях могат да присъстват на съдебните заседания. Около 300 адвокати работят по делото.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са