Свързани новини

15.04.2013 14:32

Бюлетините - дълги "само" 1,2 м

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Интегралната бюлетина на парламентарните избори на 12 май няма да е по-дълга от 1,2 метра. В избирателните райони с широко участие на партии и коалиции дължината ще бъде компенсирана с намаляване на шрифта. Това каза пред бТВ говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.


Не би трябвало да има проблеми при гласуването заради това, защото в бюлетината има и номера, обясни Троянов. Той посочи, че интегралната бюлетина ще се сгъва само веднъж, ако е дълга до 50 сантиметра, а ако е повече – ще има фабрични гънки, по които да се сгъва.


Троянов припомни, че единственият легитимен знак, с който гражданите могат да отбележат своя избор в бюлетината, е Х. "Допустимо е да има изкривяване, все пак има възрастни хора или такива с физически проблеми. СИК ще отразява дали знакът е Х е наистина Х," посочи говорителят на ЦИК.


Бисер Троянов обясни, че във всяка избирателна секция са разпределени по 1000 души, като техният брой може да се увеличи само когато има излишък до 500 избиратели, които се преразпределят. "Урните са достатъчно големи по обем. Всяка урна ще може да поеме бюлетините, като има и резервни, ако се препълнят," обясни говорителят на ЦИК.


Забранителните списъци вече се публикуват на сайтовете на общините, като от тази година гражданите, които са фигурирали в тях, трябва да вземат удостоверение от общините, за да гласуват. Във всяка кабина за гласуване има химикал със син цвят, като осигуряването на консумативите е отговорност на Областните администрации.


Бисер Троянов припомни, че през 2003 и 2005 година е имало случаи на регистрирани партии, които не са получили нито един глас на вота, дори и председателите им не са гласували за тях. Затова партиите, които на последния вот не са получили броя подписи, с които са се регистрирали, губят правото за ново участие, обясни още той.


Говорителят на ЦИК хвърли още светлина върху спорното изискване според Изборния кодекс за копиране на протоколите в СИК с цел да се предотвратят изборни манипулации. "Секционният протокол е А3 формат и е разделен на страници. Той събира формат два пъти А4, първо се снима едната, а после втората," разказа Троянов. Според него няма шанс за объркване, а освен това ЦИК ще предостави и указания за ползване на 12 000 машини, които ще бъдат предоставени на СИК. Дори при извънредна ситуация, като евентуална липса на ток в секцията, протоколите не могат да бъдат изнасяни, за да няма предпоставки за критика към работата на СИК. "Трябва да се измисли друг вариант," отбеляза Бисер Троянов.



Етикети
,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

телец