Свързани новини

14.04.2013 13:59

60 милиона за Зеления Октопод

Видян 2646 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато течаха протестите на Орлов мост миналото лято, екоминистерството пренасочи колосалната сума от 141 703 640 лева от Оперативна програма Околна среда към парковете в България. Това са по над 10 милиона на парк, защото у нас те са общо 14. 25% от тези впечатляващи разходи или близо 50 милиона се финансират от бюджета, горе-долу колкото трудно осигурените от правителство на Марин Райков средства за подпомагане на най-бедните българи, сочи разследване на Природа за хората и регионите.  

От въпросните 141 милиона над 60 милиона лева са отделени за 11-те Природни парка , пряко подчинени на Изпълнителна агенция по горите. Девет от дирекциите на тези паркове участват в  Асоциация на парковете в България. Това сдружение е създадено на 28.01. 2003 , като оттогава досега се председателства от Тома Белев. Въпреки че от 2012 г. той не е директор на парк Витоша!!!

В предишно разследване разказахме за подозрителни връзки между комисията за оценка на офертите и участници в конкурса за изработване на новия план за управление на „Пирин“. В този конкурс  бяха декласирани всички други участници освен „Обединение Пирин 2014“, в което участват „Зелени Балкани“на Тома Белев, едноличната търговска фирма на същата природозащитна организация „Екологичен център“ и българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков. 

 Оказа се, че в природен парк „ Българка“ големи обществени поръчки също са присъдени на свързани помежду си известни природозащитни организации и личности. През 2012  „Обединение Българка -2011“ печели обществена поръчка „Изготвяне на инвентаризация на компонентите на околната среда и антропогенните фактори за изработване на План за управление на природен парк „Българка“ за 340 000 лева. Схемата е напълно аналогична с тази на конкурса за плана на Пирин. В „Обединение Българка -2011“ отново участва търговската фирма на сдружение „Зелени Балкани“ на Тома Белев „Екологичен център“ЕООД. Другите съсобственици на обединението са българското представителство на регистрирания в гр. Морж, Швейцария фонд „WWF-Световен фонд за дивата природа“, управлявано от съпругата на Тома Белев Веселина Кавръкова, както и еднолична търговската фирма на WWF–България- „Марсилея“ . По това време Тома Белев,освен че е председател на „Асоциация на парковете в България“,все още и директор на парк „Витоша“, т.е колега с директорката на парк „Българка“ Мая Радева. В изложения случай има и друг съмнителен аспект. „Зелени Балкани“ на Тома Белев е извършило първата инвентаризацията на парк „Българка“ по време на проекта им „НАТУРА 2000“. Излиза, че едни и същи хора са монополизирали експертната работа в парк „Българка“, в парк „Пирин“, а занапред ще установим и къде другаде. 

Фактите водят към хипотеза за подозрителни връзки и схеми за печелене на обществени поръчки по ОП „Околна среда“ в полза на няколко известни зелени организации чрез дирекциите на природни паркове, участващи в „Асоциация на парковете в България“, твърди екоорганизацията Природа за хората и регионите. По-важното обаче е  дали МОСВ ще вземе мерки, и занапред ще спре да одобрява съмнителни поръчки и комисии за оценка на оферти, заключават експертите. И допълват, че практиката показва, че изхарчените през последните години милиони не са допринесли с нищо за подобряване  на ситуацията в българските природни и национални паркове.    




Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на