Свързани новини

10.04.2013 14:23

Сергей Станишев: Мнозинството в ЦИК се превръща в инструмент за фалшификации на вота

Видян 1839 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на БСП Сергей Станишев остро критикува решението на ЦИК да не разкрива кода на софтуера, който ще брои изборните резултати. На пресконференция днес лидерът на БСП изтъкна, че решението е взето с гласовете на ГЕРБ, Атака и НДСВ.  „Това говори за страх от прозрачност, за ясни намерения за   манипулации и фалшификации на изборните резултати и ЦИК поема тази отговорност, защото се превръща в политически инструмент на една партия”, каза Станишев. Той допълни, че е показателен фактът, че председателят на комисията, въпреки че е от ГЕРБ, се е противопоставил на това решение, а против него са гласували представителите на КБ и ДПС. Станишев напомни още, че от 31 председатели на РИК, 30 са на ГЕРБ. Лидерът на БСП изрази опасенията си, че всички приказки за прозрачност и гарантиране на честни и свободни избори стават все по- проблематични, въпреки уверенията на служебния премиер. Станишев отбеляза, че резултатът от единствената до момента среща на гражданския борд е обща дискусия и нищо конкретно. „Лечението е масово участие на българските граждани в изборите”, отбеляза лидерът на БСП. Според него масовото гласуване е най-добрата гаранция, че купеният и фалшифициран вот няма да натежи.


Възстановяване на социалния ангажимент на държавата към военните и отмяна на тавана за пенсиониране са два от конкретните ангажименти, които БСП пое днес към българските военни. Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Днес социалистите подписаха споразумения за подкрепа на предстоящите избори с три от водещите организации в сектора на отбраната и сигурността - Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната, Българската офицерска легия „Раковски" и Българския общонароден съюз „Бойна дружба". На събитието присъстваха и председателите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на ветераните от войните на Република България.


Станишев обяви, че БСП възнамерява да направи промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, така че да се върне кариерната перспектива за служителите в сектора, да се възстановят социалните има права, които бяха тотално заличени при управлението на ГЕРБ. Лидерът на БСП изтъкна, че таванът за пенсиониране е предизвикал масово недоволство, напуснали са 20% от полковниците и 20% от майорите и се е стигнало до дестабилизация на системата.


Сергей Станишев изрази удовлетворение и от резултатите от срещата си с ръководството на КРИБ. Той изтъкна общата констатация, че е необходима много сериозна промяна в икономическата политика на държавата. КРИБ са изразили подкрепа за електронното правителство, промяната в правилата на обществените поръчки и свободния достъп до интернет, които Коалиция за България предлага в програмата си. КРИБ са адмирирали позицията на Пламен Орешарски, че МВР трябва да се занимава със своята работа, а не да се превръща в политически инструмент и в икономически фактор. „Една от първите мерки, които възнамеряваме да реализиране спешно, е спиране на административния произвол и рекет, който се превърна в система и политика на партия ГЕРБ”, каза Станишев.


Председателят на БСП отбеляза, че днешните срещи са част от широкия диалог, който БСП реализира с различни организации и съсловия, за да бъдат уточнени конкретните политики след изборите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

козирог