Свързани новини

09.04.2013 16:23

Мощно земетресение от 6,3 по Рихтер до иранска АЕЦ

Видян 1386 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер бе регистрирано на около 89 км югоизточно от иранския град Бушер, където се намира единствената атомна електроцентрала в страната, предаде агенция Ройтерс, позовавайки се на данни на Националния сеизмологичен институт на САЩ.


Най-малко трима души са загинали, след като силното земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси Иран, предаде АФП.

Земетресението е усетено в целия район на Дубайския залив. Земният трус е предизвикал паника в столицата на Бахрейн - Манама, където са били евакуирани част от офис сградите.
Иранският сеизмологичен център на Техеранския университет съобщи за земетресение с магнитуд 6,1 по Рихтер с епицентър в района на Каки. Земетресението е усетено в целия район на Дубайския залив. Земният трус е предизвикал паника в столицата на Бахрейн – Манама, където са били евакуирани част от офис сградите. До момента се съобщава най-малко за три жертви, засега няма данни за причинени материални щети. Първата иранска АЕЦ „Бушер“, непряко свързана със спорната ядрена програма на страната, ще бъде окончателно завършена до средата на 2013 г., съобщи неотдавна Russia Today. Централата, изграждана от руската компания „Росатом“, бе открита официално през септември 2011 г. Според руски медии атомната централа издържа на земетресения по-силни от 6 по Рихтер. Строежът на АЕЦ „Бушехр“ започва още през 1975 г. По това време Иран се управлява от прозападно настроения шах Мохамед Реза Пахлави и проектът е възложен на компания от Западна Германия. След Ислямската революция от 1979 г. строителните дейности са преустановени. През 1995 г. строежът бе подновен с руско участие. Смята се, че общата му стойност достига 3 милиарда евро. „Бушехр“ е едно от малкото на брой ядрени съоръжения в Близкия изток и първото, изградено изцяло с невоенни цели. Техеран поддържа тезата, че цялата иранска ядрена програма е с мирен характер, но в САЩ и Израел са убедени в обратното.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на