Свързани новини

08.04.2013 13:26

Журналисти бранят колега на протест пред Съдебната палата

Видян 1334 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С лепенки на устата протестиращи в подкрепа на свободното слово се събраха пред Съдебната палата в София.


Поводът за протеста е публикация на журналиста Борис Митов, озаглавена "Българският „Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?”, към която бяха прикрепени факсимилета на прокуратурата за подслушвания.


Няколко часа след публикацията журналистът беше извикан от прокуратурата, която започна проверка за това как са изтекли в публичното пространство секретните документи.


След разпита журналистът разказа, че е бил заплашен с образуване на дело във връзка с публикувани в статията материали за процеса срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, разсекретени през 2010 г. от съдията от Софийския градски съд Иван Коев.


Драгомир Янчев, разпитващият прокурор, е обвинил Митов, че разпространява класифицирана информация. Прокурорът е поискал от журналиста да разкрие откъде има документите и кои са източниците му.


След като Митов отказва да му ги съобщи, Янчев му цитира текст от Наказателния кодекс за лъжесвидетелстване и го заплашва, че може да му бъде образувано дело за разгласяване на държавна тайна.


Днес Митов отново е извикан от обвинителите, които работят по случая.


Градският прокурор на София Николай Кокинов коментира пред bTV, че журналистът Борис Митов не е интересен на прокуратурата.


Държавното обвинение просто търсело как цитираните в публикацията му документи са се появили в публичното пространство.


Освен това журналистът бил поканен, а не призован от прокуратурата за първия му разпит в петък. Той обаче не се явил в уговорения час и не донесъл документите, които, по думите на Кокинов, обещал да предостави на прокуратурата. "Той не се яви, затова днес вече е призован", категоричен е Кокинов.


Прокурорът твърди, че обект на проверката не е съдържанието на материала, а използваните данни от специални разузнавателни средства и как те са се появили в публичното пространство. „Разсекретени са веществените доказателства, но не и „способите за подслушване”. В тези документи има класифицирана информация, която може да бъде разсекретена само от органа, който я е засекретил,” обясни той тезата на прокуратурата.


Кокинов увери, че тече успоредна проверка в секретното деловодство на институцията, а не само разпити на журналиста. „Пази, Боже, да пресираме журналист, да не говорим за ограничаване на свободата на словото. Не бива да се притеснявате, че той е обект на нашето разследване,” увери той.


Градският прокурор бе категоричен, че Борис Митов не е получавал заплахи, че ще понесе наказателна отговорност, ако не направи това. „Г-н Янчев отрича да е отправял подобни заплахи,” допълни той.


„Съгласен съм журналистите да запазват своите източници. Разберете съвсем точно какво ни интересува – откъде са изтекли документите. Не виждам на този етап защо трябва да има обвинение,” каза още Николай Кокинов.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Земетресение близо до Девин

Земетресение край Девин

Земетресение разлюля района близо до ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови контакти


Денят е идеален за комуникация и изграждане на нови