Свързани новини

05.04.2013 17:24

Би Би Си пусна въпроси и отговори за БГ имигрантите

Видян 1850 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гид с въпроси и отговори по горещата тема за прогнозирания наплив от български и румънски имигранти на Острова пусна Би Би Си.


Препечатваме ги с малки съкращения:


Какво се случва?


Българите и румънците придобиха правото да пътуват без виза до Великобритания през 2007 г., когато държавите им се присъединиха към ЕС. Съществуваха обаче временни ограничения за видовете професии, които могат да упражняват. Работодателите трябваше да кандидатстват за разрешително за работа, а имигрантите за т.нар. карта за работещ от присъединените страни. Нискоквалифицираните работници бяха ограничени с квоти за селскостопанския сектор и хранително-вкусовата промишленост. Тези ограничения ще отпаднат на 1 януари 2014 г. Българите и румънците ще имат право на същите социални придобивки и държавно здравеопазване като останалите граждани на ЕС.


За какво се тревожи правителството?


В обществото расте тревогата от имиграцията, затова правителството иска да покаже на критиците, като например антиевропейската партия UKIP, че Великобритания не е наивна или задължена на Брюксел. В същото време те не желаят да  спират квалифицираните мигранти, които могат да са в помощ на икономиката. Дейвид Камерън казва, че иска да се увери, че хората идват в Обединеното кралство “по правилните причини”, а не в търсене на социални блага.


Кои други държави са наложили ограничения?


Освен Великобритания осем други страни наложиха ограничения на румънците и българите. Те ще отпаднат едновременно в:


    Австрия


    Белгия


    Франция


    Германия


    Люксембург


    Малта


    Испания


    Холандия


Колко българи и румънци очаква правителството да пристигнат на Острова?


Коалицията не е направила официални предположения. Министърът на регионите Ерик Пикълс каза, че не може да се ангажира с данните, публикувани на сайта на собственото му ведомство. Те предричат около 13 000 имигранти. Той знае, че лейбъристите се опариха, когато жестоко подцениха броя очаквани имигранти от Източна Европа през 2003 г. след присъединяването към ЕС на Полша и други бивши републики от Съветския блок. Групата за натиск “Мигрейшън уоч” прогнозира, че по 50 000 нови имигранти могат да започнат да идват във Великобритания годишно до 2019 г.


Ще се повтори ли ситуацията от времето след присъединяването на Полша и други източноевропейски страни към ЕС?


Правителството твърдо заявява, че ситуацията сега е много различна, тъй като осем държави от ЕС едновременно вдигат ограниченията на трудовите си пазари. През 2003 г. само Великобритания, Ирландия и Швеция отвориха вратите си за източноевропейски работници. Много българи и румънци вече работят в Обединеното кралство от 2007 г. насам по различни схеми.


Колко българи и румънци в крайна сметка живеят във Великобритания?


По данни на националната статистика през юли 2012 година във Великобритания са живеели 94 000 души родени в Румъния и 47 000, родени в България.


Какви придобивки могат да ползват в момента гражданите на ЕС?


Идващите в Обединеното кралство от Европейската икономическа зона (страните членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) нямат ограничения в достъпа си до британската социално-осигурителна система и данъчни кредити. Повечето трябва да преминат през обичайния тест за пребиваване в страната, преди да потърсят социалните придобивки. За да бъдат одобрени, трябва да имат право за пребиваване в Обединеното кралство. Това означава да са икономически активни или да могат да се издържат и да възнамеряват да се заселят тук за момента – с други думи, да бъдат “обичайни граждани”. Тестът е за британски граждани, които се завръщат тук след прекаран дълъг период в чужбина, както и за чужденците. Ако издържат теста, гражданите могат да претендират за настаняване, общински жилища, данъчни облекчения, обезщетения за безработни, помощи за заетост и др.


Как правителството ще ограничи достъпа до социалната система?


Правителството твърди, че е особено загрижено за тежестта, която пада заради имигрантите върху местните администрации, жилищното настаняване и здравните услуги. За да се справи с това, министър-председателят казва, че иска имигрантите да докажат, че “наистина търсят работа”, докато получават помощи за безработица. Това би било по-труден тест от настоящия и ще включва изискването търсещите работа да говорят английски. Имигрантите може да нямат достъп до листите с чакащи за общински жилища поне за две години. Джеймс Камерън твърди, че иска да подобри финансирането от чужди държави за лечението на техни граждани, които не работят във Великобритания.


Какво мислят България и Румъния?


Двете страни бяха ядосани и смутени, особено по повод появилите се в медиите описания на техни граждани като престъпници или търсещи социални облаги крадци. Властите казват, че повечето имигранти работят съвестно и искат да допринесат за британското общество. Настояват също, че повечето българи и румънци, които искат да дойдат във Великобритания, вече са в страната и прогнозираното “наводнение” с нови имигранти след 1 януари няма да се случи. Повечето румънци биха предпочели Испания или Италия, където им е по-лесно да усвоят езика, заяви представител на посолството.


Защо само на тези две страни се налагат социални ограничения?


Такива не са наложени. Когато ограниченията за българи и румънци отпаднат, правителството иска да затегне правилата за социални придобивки за всички имигранти от Европейската икономическа зона.


Какво мислят лейбъристите?


Министърът на вътрешните работи в сянка Ивет Купър казва, че е правилно придобивките да се получават при определени условия, защото системата “трябва да е и да изглежда справедлива”. Партията обаче предупреди, че риториката по темата с имигрантите не бива да прераства във война.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни