Свързани новини

05.04.2013 16:08

САЩ в повишена бойна готовност заради КНДР

Видян 1749 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пентагонът е поставил в бойна готовност системата за противоракетна отбрана на САЩ, заради подготовката на Северна Корея да извърши ново изстрелване на ракета с голям обсег на действие, съобщава „The Washington Free”, позовавайки се на източник от отбранителните сили на страната.


Част от мерките за по-висока бойна готовност включват разполагането на два кораба, въоръжени със системата ”Иджис” в близост до бреговете на Северна Корея и поставяне в готовност на ракетите-прехващачи с голям обсег, базирани в Аляска и Калифорния.


Военното ведомство на САЩ съобщи още, че в близките седмици ще разположи на остров Гуам една от най-модерните американски системи за ПРО - базираните на суша ракети THAAD, за да защитават американската база с персонал от 6000 души в Северния Пасифик от евентуален севернокорейски удар. Системата THAAD (Terminal High Altitude Defense System) включва подвижна ракетна установка, ракети прехващачи, радар и интегрирана система за контрол на огъня.


Повишената готовност за действие на американския противоракетен щит беше предизвикана от войнстващата реторика на Северна Корея, заплашила с ядрени удари САЩ. Заплахите и скорошните действия на Северна Корея представляват "реална и ясна опасност" за Съединените щати, както и за съюзниците ни Южна Корея и Япония, обяви в четвъртък американският министър на отбраната Чък Хейгъл.


Вчера се появиха информации, че КНДР е разположила балистична ракета със среден обсег тип "Мусудан" по източното си крайбрежие. Днес Северна Корея е транспортирала и втора ракета със среден радиус на действия "Мусудан" към източното крайбрежие на страната и я инсталирала върху мобилна пускова установка, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки високопоставени източници на правителството в Сеул.


Севернокорейските ракети от типа "Мусудан" имат обхват от над 3000 км, което им позволява да достигнат цели както на територията на Южна Корея, така и в Япония, дори до тихоокеанския остров Гуам. Много е вероятно, твърдят доклади на разузнавателни служби, Пхенян да извърши опит с ракета "Мусудан" около 15 април, когато Северна Корея ще отбележи с всенародни тържества рождения ден на основателя на комунистическата държава Ким Ир Сен.


Системата за противоракетна отбрана на САЩ включва 30 ракети-прехващачи с голям обсег, базирани във Форт Грийли, Аляска, и във военновъздушната база Ванденбърг. Северно от Сакраменто, Калифорния. Радарите за ранно предупреждение, засичащи пуск и следящи в полет вражеските ракети, пък са разположени във военновъздушната база Бийл и на остров Шемя, Алеутските острови. Във водите край бреговете на Япония е разположена мощна мобилна радарна станция, която засича изстрелване на ракети и може да води прехващачите към оръжието на врага.


Междувременно стана ясно, че Южна Корея също така е дислоцирала в региона два военни кораба, разполагащи със системата ”Иджис”. Те ще бъдат изпратени към източните и западните брегове на Корейския полустров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от