Свързани новини

05.04.2013 14:57

БСП: ГЕРБ сви потреблението на електроенергия в България с 40%

Видян 1494 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наследството на ГЕРБ е опустошително за българската енергетика. За три години и половина индустриалното потребление на електроенергия се е свило с 40%. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев. Той коментира срива на енергетиката в България, който е следствие от политиката на кабинета Борисов. Председателят на социалистите напомни, че редица фирми бяха унищожени, индустрията беше смачкана, а хората ограничиха потреблението заради скъпия ток. Станишев беше категоричен, че ГЕРБ обслужват нечии корпоративни интереси и изпуснаха контрола върху пускането в експлоатация на ВЕИ-тата. За да изтъкнe колко плачевна е ситуацията, наследена от ГЕРБ, Станишев отбеляза, че за първи път от 30 години България е транзитна страна, като Турция внася ток от Унгария и Румъния. Лидерът на БСП напомни, че заради таксата пренос българското производство стана неконкурентноспособно. 


Лидерът на социалистите отбеляза, че проверката на прокуратурата на практика е показала, че държавата не се е грижила за собствеността си. Станишев изрази недоумение защо за три години и половина управляващите от ГЕРБ не са поискали от ЕРП-тата полагащия се на държавата дивидент, който идва от дяла й от 33%. Още по- скандалното, според лидера на БСП е, че дори преди продажбата на остатъчните дялове държавата не си е прибрала дивидента си. Станишев изтъкна, че България е загубила 200 млн. евро от продажбата на остатъчните дялове на ЕРП-тата.


Лидерът на социалистите настоя да стане ясно чии интереси е защитавал Митко Каратиста и кой го е сложил в ЧЕЗ. Лидерът на БСП настоя да стане ясно дали Бойко Борисов е бил в течение за случващото се в енергетиката. „Не е знаел или е мълчал?”, попита председателят на БСП. 


Явор Куюмджиев определи като заблуда твърдението, че производството на електроенергия е много голямо. „Истината е, че имаме по- големи капацитети за производство към този момент. Но когато дойде зимата, тези мощности обикновено не ни стигат”, обясни Куюмджиев. Той представи спасителните мерки, които според БСП трябва да се предприемат.


1 - Незабавно да се върне таксата пренос до нивата от юли 2012г., като от 38лв. да стане отново 18лв. „Това ще позволи българският износ на електроенергия да се възстанови и през следващите месеци да влязат няколкостотин милиона лева”, обясни Куюмджиев.


2 - Да се въведе незабавно лимит на потребление, което да е на по- ниски цени и така да бъдат защитени най- социално уязвимите граждани.


3 - Да започнат преговори по дългосрочните договори за изкупване на електроенергия от НЕК и ЕРП-тата.


„АЕЦ Белене е проект не за следващите две години, а за следващите 60 години. Става дума за дългосрочен проект, който ще направи българската енергетика по- конкурентноспособна”, добави Станишев. Явор Куюмджиев изтъкна, че след 10 – 15 години централите, които са в момента, няма да ги има. „Централите в България са средно на по 50 години”, обясни Куюмджиев. Той изтъкна, че след години Белене ще бъде може би единственият голям сигурен източник на електроенергия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв