Свързани новини

05.04.2013 14:28

Цветанов раздавал поръчки за очерняне на неудобни

Видян 1835 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов раздавал устни поръчки за дискредитиране на неудобни хора.


Това твърди в интервю за БГНЕС бившият директор на ОДМВР Стара Загора генерал Тончо Михайлов.


Михайлов разказва как преди да излезе в пенсия, получил от Цветанов няколко поръчки, които той трябвало да изпълни. Задачата му била да изфабрикува компромати, така че въпросният човек „да го няма на терена, защото пречи“.


Той дава за пример случай с кмета на Гълъбово – Николай Тонев. „Същото нещо – там ни пречи, защото той го е превърнал на бащиния и т. н.”, цитира министъра той. След като отива на място в Гълъбово, Михов разбира, че в общината няма нищо нередно, след което докладва на Цветанов. „Той побесня, той каза: Значи ти не искаш да свършиш работа“, разказва Михайлов, като допълва, че все пак поръчката е изпълнена, а кметът на Гълъбово заедно с Общинския съвет са подсъдими за организирана престъпна група заради липсата 65 лв. от общинския бюджет. „Разбирате ли колко години вече се върти това дело – ето това е поръчка, това са поръчковите дела”, обяснява ген. Михайлов.


Подобна поръчка била и тази за Иса Бесоолу, представител на ДПС в региона на Павел баня, в Казанлъшкия регион. За него Цветанов също казал: “Пречи ни”. Още една такава политическа поръчка, която вътрешният министър искал от генерала, е за бившия директор на “Мини Марица Изток” Иван Марков, който по това време е бил мажоритарен кандидат на БСП за изборите тогава.


Самият той е жертва на подобна война – през 2009 година по нареждане на Цветанов срещу него стартира проверка за незаконно подслушване. На 7 май 2010 година ген. Михайлов е привлечен като обвиняем, а в края на април 2012 година съдът оправда Михайлов.


По думите на генерала преди да влезе в МВР, Цветанов бил познат в професионалните среди като „мъжката секретарка на г-н Бойко Борисов“. Когато застанал начело на МВР обаче, Цветанов се променил и започнал да дава неадекватни заповеди. На първото събиране с ръководството на министерството и ръководителите на всички дирекции Цветанов „се обърна към Вальо Йорданов – директора на СДВР, и му каза: Вальо, така както сме се разбрали. Искам оттук нататък новина – картинка, новина – картинка. Цитирам дословно, а един колега, който стоеше до мен, каза: Добре де, ние министерство на новините ли ще ставаме от днеска? То прозвуча като анекдот”, разказва Михайлов.


Според него МВР никога не е била в по-низвергнато положение, защото „министър Цветанов в стремежа си да налага политическата си воля, той или те – са готови да смачкат всичко по пътя си, само и само да бъде наложена, а зад тази политическа воля, смея да твърдя, стои неговата лична и в дълбочина и личен интерес”.


Пред БГНЕС той коментира скандала с подслушванията. „Съществува реална хипотеза, в която може в рамките на законно разрешеното подслушване да се извършват незаконни подслушвания. Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване, са стотици“, заявява генералът. Това става, като към бланката за искането за подслушване се изброяват още няколко телефона, с които следеното лице се свързва. Генералът е категоричен, че в Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) няма хипотеза, която да каже, че могат да бъдат сложени телефоните и на други лица, които не са обект и не са съпричастни към престъплението.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп