Свързани новини

04.04.2013 16:49

Министърът-гений да върне на хазната 196 млн. от ЧЕЗ

Видян 2691 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През есента на миналата година България продаде своите контролни 33% от електроразпределителните дружества. Тези от ЧЕЗ например донесоха на хазната нещо като 80 милиона, при положение, че истинската им цена следва да е поне със сто милиона отгоре. Тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се правеше на ни чул, ни видял, докато 19’ пишеше по темата.


Три и половина години правителството на ГЕРБ не си поиска и дивидентите от ЧЕЗ. Според прокуратурата става въпрос за „някакви си” 195,69 милиона лева. В същото време бившето вече правителство твърдеше, че ако майчинските се увеличат, за което трябваше да се похарчат 28 милиона лева, това ще разбие финансовата ни стабилност.


Прокуратурата пропуска да отбележи и още нещо, което 19’ е писал, а преди време от ЧЕЗ признаха. Дружеството дължеше над 100 милиона лева на българския бизнес за направени от родните предприемачи, но неплатени от ЕРП-то трафопостове. Сметката на чехите беше ясна – в основната си част милионите се дължаха на строителни предприемачи, а именно те бяха най-ударени от кризата и мнозина фалираха скорострелно.


Към тези пари трябва да се прибавят и още 800 млн., похарчени от ЧЕЗ „вероятно в нарушение на лицензията”, както твърдят от прокуратурата. Това е ставало чрез не особено хитра схема на източване: „Само две от дружествата на ЧЕЗ могат да се нарекат енергийни по смисъла на закона - "ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България", каза прокурор Нели Златкова. "Тези две дружества са предоставили на "ЧЕЗ България" ЕАД по-голяма част от тези дейности (външни услуги б.ред.), а компанията е преразпределяла тези услуги на трети дружества. Сключени са и  договор за предоставяне на услуги с възнаграждение малко над 464 милиона лева; договор за общи условия - 340 млн. лв. и договор за избор на доставчици - 9,9 млн. лева. Това вероятно е нарушение на лицензията", коментира още прокурорът.


Кой е възловата фигура в ЧЕЗ България ЕАД? Митко Каратиста като член на борда на дружеството. Под вещия надзор на шофьора на Пашата, осъществяван срещу 35 000 лева месечно, са сключени 143 договора за обществени поръчки, при много от които според прокуратурата има „заобикаляне” или нарушаване на Закона.


ДКЕВР, чийто член е била през цялото време, преди да стане дясна ръка на Делян Добрев хубавицата Евгения Харитонова, назначена с последното решение на правителството на ГЕРБ за ръководител на този срамен орган, някак не е забелязал тези „дребни” аферки за повече от 1 милиард лева. Пари, с които пенсиите могат да бъдат вдигнати 20% или да се построят всички магистрали, или пък цяла София да живее година. „Спали” са и ресорните министри Трайков и Добрев.


Време е министърът – гений, който ги наследи да прибере дължимото на хазната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите във вашата работа

Денят е подходящ да обърнете внимание към детайлите