Свързани новини

04.04.2013 14:14

Повечето българи са за хуманно решаване на проблема с безстопанствените животни

Видян 1068 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес е международният ден на бездомните животни. По този повод от „Четири лапи” обявиха резултатите от проведено наскоро проучване на Института за социални изследвания и маркетинг – МБМД относно обществените нагласи за мерките за намаляване на скитащите кучета и котки. На въпрос кой вариант за решаване на проблема с безстопанствените кучета е по-ефективен, 38.9 % от запитаните посочват кастриране, ваксиниране, обезпаразитяване и връщане на кучетата по местата, където са били заловени (с изключение на доказано агресивните и нелечимо болните), а 37.4 – настаняване в общински приюти. Залавянето и умъртвяването след определен период се подкрепя едва от 9.4 % от анкетираните, а най-радикалните мерки, като умъртвяване на място чрез отравяне или ловни хайки, намира поддръжка сред 5.8 %. Според 2.5 % решението е различно от изброените методи, а 6.1 % са отказали да отговорят.


По отношение на това кой е виновен за наличието на скитащи животни по улиците, 56.6 % от анкетираните посочват безотговорните собственици, които изоставят домашните си любимци, а 25.9 % считат, че вината е на общините, защото нямат последователна и адекватна политика по въпроса. Според 9.1 % правителството е отговорно, защото не подпомага местните власти, а 4.1 % обвиняват неправителствените организации. Не са дали отговор 3.7 %, а 0.8% посочват други фактори като причина за проблема.


„Резултатите от проучването на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД показват ясно, че обществото ни приема съществуващите в Закона за защита на животните мерки, които включват кастрационни кампании и последващо изтегляне в приюти след блокиране на изоставянето и раждаемостта на улицата,” категорична е д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „Въпреки това, голяма част от политиците по места пренебрегват общественото мнение и по този въпрос и отказват да изпълняват законовите разпоредби.”


Според „Четири лапи”, дългогодишното бездействие от страна на местната власт по въпроса със скитащите животни често води до саморазправа с тях. Най-разпространената практика е да се разхвърлят отровни примамки, които са особено опасни и за хората. При подобен случай в края на миналия месец в гр. Гоце Делчев беше отровена и жена.


„Животните не са попаднали на улицата по своя вина. Виновни са безотговорните им собственици и общините, които отказват да прилагат посочените в закона мерки за решаване на проблема,” продължава д-р Иванова. „За съжаление, не ни е известен случай, при който да има наказан за изоставяне на куче или котка на улицата. Не се санкционират и кметовете за това, че за 5 години не са предприели нужното, за да няма улични животни в техните общини. Ако всички изпълняваха законовите си задължения, у нас отдавна нямаше да има бездомни животни.”


Наблюденията на експертите на „Четири лапи” показват, че основната причина за бездействие на местната власт са липсата на инициатива и неспособността да се осъзнае смисъла на изискванията на Закона за защита на животните. От организацията напомнят, че единственото ефективно и трайно решение е първо да се блокира раждаемостта на улицата чрез масова кастрация и ваксинация на наличните бездомни животни, да се спре изоставянето на домашни животни чрез строг контрол върху търговията, развъждането и отглеждането на кучета и котки и след като това бъде изпълнено – поетапно изтегляне на животните в приюти.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни