Свързани новини

01.04.2013 15:42

Бранко Цървенковски поискал българско гражданство?

Видян 1199 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бранко Цървенковски, бивш македонски президент (2004 - 2009 г.) и министър-председател на Македония (1992 - 1998 г. и 2002 - 2004 г.) и настоящ лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) е започнал процедура за получаване на българско гражданство.


Македонският политик е подал документи за българско гражданство още през 2011 г. в края на президентския мандат на Георги Първанов, с когото бяха изключително близки не само по чисто партийна линия.


Смяната на президентската администрация и краят на мандата на Ангел Марин като вицепрезидент и пряко отговарящ за издаването на указите, е забавило даването на гражданство на македонския политик.


През последните месеци, след събитията в македонския парламент на 24 декември миналата година и напускането на опозицията, посредниците, ангажирани от Бранко Цървенковски, са проявили настойчив интерес за придвижването на документите за гражданство.


Очаква се македонският политик да получи гражданство до края на годината, въпреки че простосмъртните македонски граждани чакат повече от две години.


В документите на Бранко Цървенковски, като основание за искането на гражданство е посочено правото на произход.


Въпреки, че е роден в Сараево през 1962 г., Цървенковски по произход е от село Слатино, Охридско.


Прадядото на македонския политик е затварян в затвора Еди куле в Солун за революционна дейност на ВМОРО и за връзки с четата на войводата Гюрчин Петров, родом от същото село.


По време на турското робство Слатино е изцяло българско село в нахия Дебърца, в което, според статистиката на Васил Кънчов, живеят 960 българи екзархисти.


На 15 март 1903 г. между селата Слатино и Оздолени загива поручик Тома Давидов, войвода на ревизионната чета на Битолски революционен окръг.


Преди Бранко Цървенковски, редица македонски политици поискаха българско гражданство, сред които и министър-председателят на Македония (1998 до 2002 г.) и първи вицепрезидент на Македония Любчо Георгиевски.


Смята се, че искането на българско гражданство от Цървенковски е вариант за търсене на подкрепа и защита от режима на сегашния премиер Никола Груевски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби