Свързани новини

28.03.2013 10:28

Агенцията по лекарства разчиства конкуренти на Марешки

Видян 2897 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сигнал срещу шефа на Дирекция Контрол на лекарствените продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Людмила Стоянова Ангелова за конфликт на интереси и връзки с аптекарския бос Веселин Марешки е постъпил миналата седмица в  Инспектората на Министерството на здравеопазването.


В документа, който бе разпространен от сайта komentator.bg, се твърди, че  Ангелова, преди да оглави дирекцията, е била адвокат на фирмите на Веселин Марешки. Тя е назначена на ръководната длъжност в края на миналата година без конкурс, въпреки че законът за държавния служител е категоричен, че трябва да има такъв. Дирекцията е особено важна, защото извършва оценка на документацията за издаване или за промяна на разрешения за търговия на дребно  с лекарствени продукти, извършва инспекции и проверки на място в аптеки и прави предложения за временно спиране, прекратяване или отнемане на разрешения.


В момента Ангелова се разпорежда къде да се извършват проверките. На масова инспекция са подложени предимно аптеки на фирми, които продават на цени, по-малки от тези на Марешки, са категорични  хора от бранша.


От Изпълнителната агенция по лекарствата потвърдиха за проверките, като заявиха, че от началото на годината досега са извършени общо 236 проверки ( лицензи за такава дейност имат 4000 аптеки). По изчисления на фармацевтите обаче в тези  236 проверки, преобладават на конкурентни вериги на Марешки. В проверките са включени и аптеки на варненския бос, към които отношението е „съвсем специално“.


С 40 проверки например е „уредена“ верига Феникс, която има 40 аптеки. „Проверени са ни почти всички аптеки“, потвърдиха от Феникс. От там имат сериозни възражения срещу начина, по който протича инспекцията. „Проверяват нас за подвижна рампа, но пропускат аптеки на Марешки, които са до нас и също имат подвижна рампа“, дадоха пример от Феникс. Тяхна аптека в Монтана е затворена, защото е имала подвижна рампа. Съседната аптека, която е на Марешки и също е с подвижна рампа, е проверена, но не е санкционирана.


Според фармацевти, на поголовни проверки са подложени и  варненските вериги „К- Крес“ и „Манолови“. В морската столица двете вериги се ползват с добро име и вероятно пречат на варненския бос, твърдят от бранша. Фармацевти заявиха, че така педантично и унизително никога не са били проверявани. Стигало се е дотам, че са проверявани аптеки, на които е отнето разрешително и на практика не работят.


От началото на годината до момента общо са наложени глоби за 135 хиляди лева, сочи справка на ИАЛ, поискана от Сдружение Журналисти за прозрачно управление.


Какво казва Търговския регистър


Проверка показва, че Людмила Ангелова действително е свързана с фирми, в които собственост има семейството на аптекарския бос. Преди Ангелова да бъде назначена в края на 2012 година за директор без конкурс по закона за държавния служител, тя е  била адвокат на фирма Хигия, притежавана от семейството на Марешки. Фирма Хигия е със седалище и адрес на управление във Варна и има същите собственици и свързани лица като фирма ЛУКОВИТ ФАРМА ООД- семейство Марешки.  Адвокат на Хигия, включително и при последното явяване през 2012 година за вписване на ГФО на същото това дружество отново е Людмила Ангелова.


В сигнала си аптекарски фирми настояват Инспекторатът към МЗ да вземе отношение при такъв конфликт на интереси и да отговори защо е допуснато нарушение. „Не може да се назначава на ръководна длъжност лице без конкурс, при това намиращо се в пряка връзка с верига аптеки и очевидно защитаващо безогледно тази верига аптеки. Считаме, че фактите в случая говорят сами за себе си“, се казва във възражението до Инспектората на МЗ.


Още в края на октомври миналата година, при представянето на новия шеф на ИАЛ Евелин Благоев – варненски лекар, министър Десислава Атанасова призна, че съпругата му Елена е била топ мениджър в две от фирмите на Веселин Марешки -  Варнафарма холдинг и Белвекс. Но, каза Атанасова тогава,  няма конфликт на интереси. Самият Благоев обеща масови проверки, включително и на фирми на Марешки. Според хора от бранша такива действително се правят, но след като има предварително предупреждение. За останалите тази привилегия не важи.


„Веднага щом получа сигналите, ще дам пресконференция“, обеща Мирослав Ненчев, шеф на Българския лекарски съюз.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв