Свързани новини

22.03.2013 13:17

И Румен Петков с кола и охрана като Цветанов

Видян 1874 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

И Румен Петков се вози с кола на НСО и ползва държавна охрана, а схемата е същата, която прилага и наследникът му в МВР Цветан Цветанов.


Информацията за това, че Петков още ползва охрана от НСО беше потвърдена от бившия служител на службата Николай Марков, предаде OFFnews. Автомобилите, които возят бившия министър на вътрешните работи от Тройната коалиция са два – “Мерцедес” и доста очукано БМВ. За разлика от премиера Бойко Борисов, който често сам шофира служебните коли, Петков не ги управлява сам, а ползва и шофьор на НСО.


Николай Марков, който беше в НСО съвсем доскоро, обаче подробно обясни каква е схемата, по която Петков се е уредил.


Основанието, с което му е предоставен служебния автомобил и охраната, е една информация за заплаха към Румен Петков. Липсата на закон за работа на НСО не задължава службата да проверява достоверността на подобна информация. За да стане номерът са нужни 2 неща. Първо до службата да стигне хвърчащ анонимен лист със закана към висш политик.


Второто условие е по-сложно и изисква връзки. Нужен е отговорен служител на НСО, който да оцени заплахата като вероятна и достоверна и да издаде становище да се вземат мерки, допълва OFFNews.


Румен Петков има такъв верен човек в НСО, а в неговия случай е много лесно и да се изведе заплаха за сигурността му, която да не изглежда фантастична. Името на Петков беше замесено в скандал след като стана ясно, че в качеството си на министър той е провеждал среща с “оперативно интересните” братя Галеви. Именно контактите му с такъв контингент лесно могат да изведат заплаха за сигурността над едно лице.


По същата схема с кола и охрана се уреди и Цветан Цветанов. В последната седмица от работата си, правителството в оставка на Бойко Борисов далеч не се е занимавало с исканията на протестиращите и спешното решаване на проблемите им, както обещаваше.


Имало е далеч по-важна работа – да осигури  кола и охрана на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, с която да респектира електората при срещите си в провинцията.


Решението Цветанов да остане с охрана е взето на 4 март – 2 седмици след като Борисов подаде оставка. Мотивът е същият като при предшественика му Румен Петков – повишена застрашеност. Във вторник, при внасянето в Централната избирателна комисия на подписите за регистрация на ГЕРБ за изборите, Цветанов се появи с четирима гарда на НСО. На въпрос на OFFNews защо все още се движи с хора от Националната служба за охрана, Цветанов отговори: “Не мога да ви кажа”. Според представители на опозицията възмутителен е и фактът, че бившият премиер Бойко Борисов е охраняван от няколко джипа и много охранители (така се яви в Ловеч в неделя).


В периода 2011-2012 година гардовете на НСО са охранявали общо четирима депутати. Освен Румен Петков охрана са ползвали и лидерът на РЗС Яне Янев и експредседателят на ДПС Ахмед Доган. От януари тази година от правото за охрана е лишен президентът Георги Първанов. НСО е длъжна да го охранява една година след изтичането на мандата му. От службата са преценили, че за сигурността му няма заплаха и ще му вземат колата.


Според правилника на НСО право на охрана имат президентът, председателят на Народното събрание, министър-председателят и вицепрезидентът. Право на охрана и специализиран транспорт имат и председателите на  Конституционния, Върховния касационен и Върховния административен съд, а така също и главният прокурор и  омбудсманът. Депутат може да има охрана и да ползва автомобили на службата, само когато има заплаха за сигурността му. Решение за това взима комисия, в която влизат шефът на НСО – ген. Тодор Коджейков (бивш охранител на премиера Бойко Борисов, бел. ред.), главният секрета на МВР – Калин Георгиев и шефът на разузнаването ген. Драгомир Димитров. Тримата взимат решенията за това да бъде ли охранявано едно лице или не на базата на оперативна информация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне