Свързани новини

21.03.2013 10:54

Брюксел пуска нови микрокредити

Видян 1165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пари на млади хора ще отпуска Европейският съюз. Те ще се дават на предприемачи с идеи, които искат да захванат свой бизнес. Изпълнението на програмата стартира от 1 януари 2014 година и всеки, който иска да кандидатства, ще може да го направи до 31 декември 2020 г. , предаде Дартс нюз.


"За целта Брюксел отпускат 958,19 милиона евро", обясни евродепутатът Филиз Хюсменова. По нейна инициатива 60% от средствата ще бъдат по програма "Прогрес" (Програма за заетост и социална солидарност), която е за изпробване и оценяване на иновационни решения. "Ще могат да се възползват хората, които желаят да започнат своя дейност или допълнително да развият съществуваща, хора с идеи и бизнес проекти", уточни Хюсменова.


20 на сто от парите са за ос "Микрофинансиране и социално предприемачество", а 15% ще отидат по програма "EURES" (Европейска служба за заетост) за свободно движение на работници. Освен младежите, ще бъде подпомагана заетостта и при други групи, които са в неравностойно положение или са по-слабо представени. Програмата ще се управлява от Комисията в подкрепа на заетостта и социалните политики в ЕС.


ЕС праща храни на най-бедните


Специален фонд за европейско подпомагане на най-бедните лица ще предоставя безвъзмездно хранителни стоки и такива от първа необходимост на най-нуждаещите се в Европейския съюз. Комисията по регионално развитие прие предложенията на Хюсменова за разширяване кръга на крайните получатели на помощта - с бездомни и деца в бедност.


Част от приетите предложения се отнасят до облекчаване на административните правила за работата на бенефициентите и партньорите, натоварени с организацията и изпълнението на дейностите. "Евродепутатите се съгласиха съфинансирането на дейностите от националните бюджети да остане в минимален процент с оглед финансовите ограничения от кризата", обясни нашият евродепутат. Колегите й в Брюксел не можаха да се преборят за увеличаване средствата на фонда и те остават в размер на 2 500 000 млрд. евро за следващия програмен период. Членовете на комисията призоваха да се избягва разхищаването на храни и за сътрудничество на държавите членки с вериги магазини и стопански производители в ЕС.


Свободните работни места в Европа са милион и половина


Според последната статистика свободните работни места в 31 страни в Европа (ЕС-27 плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария) са близо 1.5 милиона. Търсещите работа пък са около милион и 80 хиляди. Те са пуснали своите автобиографии в европейския портал. Близо 30 хил. пък са регистрираните в мрежата работодатели, съобщи БТА.


По данни на Агенцията по заетостта у нас в началото на годината свободните работни места са били около 25 хиляди. На първичния пазар на труда са били заявени близо 9 000 вакантни места, а частният бизнес е търсел около 5500 работници. Най-много вакантни места са били обявени в сферата на промишлеността (2 500), търговията (над 1 500) и в държавното управление (около 1 000).


През миналата година от предложения за работа в европейския портал за заетост са се възползвали над 1 500 българи, като най-предпочитани дестинации са били Германия, Испания и Португалия. Само в Испания са отишли на сезонна работа за бране на плодове над 1 000 българи, като кандидатите са били близо 4 000.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!